Uitzendbureaus moeite met werven Poolse arbeidsmigranten

0

Uitzendbureaus hebben steeds meer moeite om Poolse seizoenarbeiders naar Nederland te halen.

Dat meldt het NOS op basis van eigen rondvraag onder uitzendbureaus.

Ruim de helft van de seizoenarbeiders in Nederland is afkomstig uit Polen. Jaarlijks komen er 100.000 arbeidsmigranten uit Polen naar ons land, die met name seizoenswerk verrichten in de glastuinbouw, bollen- en aspergeteelt. Vooral de tuinders inde gemeente Westland vrezen dan ook dat zij arbeidskrachten tekort komen als de Poolse arbeidsmigranten wegblijven. Negen van de tien seizoenarbeiders in de kassen in het Westland zouden afkomstig zijn uit Polen.

Moeite met werven
‘Vroeger kon ik makkelijker Poolse mensen vinden die in Nederland wilden werken, nu moeten we beter en harder zoeken’, zegt directeur-eigenaar Van Koppen van Van Koppen & Van Eijk tegenover de NOS. Ook Frank van Gool (Otto Workforce) stelt dat het lastiger is arbeidsmigranten uit Polen naar Nederland te halen, onder meer doordat er meer werk voor hen is in eigen land en in Duitsland. De ABU laat de NOS weten zich te herkennen in dit beeld. Ongeveer 90% van de ABU-leden zou op dit moment arbeidsmigranten uit Polen werven.

Imagoschade Nederland
Tegenover NOS stelt Pawel Kaczmarczyk, directeur van het Centrum voor Migratieonderzoek aan de universiteit van Warschau, dat de terugloop in arbeidsmigranten onder meer komt door de vergrijzing in Polen. Bovendien is er meer, beter betaald werk in Polen zelf door de aantrekkende economie.
Maar Kaczmarczyk wijst er ook op dat het positieve imago dat Nederland voorheen had schade heeft opgelopen de afgelopen jaren door berichten in de Poolse media over het gebrek aan gastvrijheid in Nederland tegenwoordig.

Bron: NOS

Lees ook:

Over Auteur

De redactie van Flexmarkt zorgt er gezamenlijk voor dat jij op de hoogte blijft van inspirerende en vooral betrouwbare vakinformatie over gerelateerde onderwerpen op gebied van flexwerkers, ondernemen, payroll en de uitzendbranche.

Reageer