Uurtarief van zp’ers stijgt weer in groeiende markt

0

Het uurtarief van zp’ers stijgt weer door een groeiende vraag naar flexarbeid. In het eerste kwartaal van dit jaar bedroeg het gemiddelde uurtarief 89,24 euro.

Dat blijkt uit ZP Facts, de marktmonitor voor zelfstandig professionals (zp’ers) in de zakelijke dienstverlening.

Uurtarief stijgt
ZP Facts houdt de ZP Index bij. Deze is gestegen naar 116 punten in het eerste kwartaal van 2016. Dit komt met name dankzij het uurtarief van zp’ers, dat uit het slop komt. Het gemiddelde uurtarief van de zp’er ligt volgens ZP Facts nu op 89,24 euro.

Kreeg de zp’er in het eerste kwartaal van 2015 nog 88,44 euro, een jaar later is dit 89,24 euro. Een stijging van 80 eurocent en een stijging van 39 eurocent ten opzichte van het laatste kwartaal van 2015. Hiermee ligt de bereikte bodem inmiddels achter ons en laat het gemiddelde uurtarief van de zp’er weer een opwaartse lijn zien.

Verschillen in uurtarief
Uit het ZP Facts onderzoek blijkt dat bijna een kwart van de zp’ers een uurtarief onder de 75 euro heeft (23%). Meer dan een derde van hen rekent een uurtarief tussen de 75 en 90 euro (36%) en meer dan een kwart van hen wordt tussen de 90 en 105 euro betaald (26%). 15 Procent van de zp’ers verdient meer dan 105 euro. Het zijn vooral de zp’ers met een adviserende rol die meer voor hun diensten vragen, namelijk gemiddeld 88 euro. Zp’ers die zich bezig houden met software ontwikkeling wensen gemiddeld bijna 77 euro. Boekhouders vragen het minst, namelijk zo’n 60 euro.

Eén op de tien weigert tariefverlaging
Opvallend is ook dat één op de tien zzp’ers onder geen enkel omstandigheid bereid is het uurtarief te verlagen. Dit blijkt uit onderzoek van ZZP Barometer onder ruim duizend zzp’ers in opdracht van Brainnet.
De zzp’er verlaagt het tarief steeds minder voor opdrachten die goed zijn voor de persoonlijke ontwikkeling (-13%), mogelijkheid tot thuiswerken (-12%) en een opdrachtgever die goed staat op het CV (-11%).
De belangrijkste redenen voor zzp’ers om het tarief toch te verlagen zijn vooral vanwege de lengte van de opdracht met het oog op zekerheid (47%), de inhoud van de opdracht (32%), een korte reisafstand/-tijd (32%), een opdracht bij een langdurige (netwerk)relatie (31%) of het uitzicht op vervolg (28%).

Meer opdrachten
Op basis van de UWV Arbeidsmarktprognose 2016 – 2017 komen er in twee jaar 200.000 banen bij. Dit jaar zouden dat 93.000 vaste banen zijn en 21.000 flexbanen/odprachten voor zp’ers. Volgend jaar groeit het aantal banen voor vaste medewerkers naar verwachting minder hard (69.000). Voor zelfstandigen komen er juist meer opdrachten (26.000) bij dan in 2016.

ZP Facts merkt dit nu al. ‘De vraag naar flexibele arbeid loopt in de conjunctuurklok doorgaans een paar maanden voor op de vraag naar vaste arbeid. Dat komt uit de cijfers van het UWV en onze cijfers duidelijk naar voren’, aldus Boy Kruiswijk, directeur van ZP Zaken, de organisatie die ZP Facts elk kwartaal uitbrengt.

Wet DBA
Kruiswijk ziet ook dat de Wet Deregulering Beoordeling Arbeidsrelaties (DBA) voor onzekerheid zorgt op de zzp-markt. ‘In de periode vlak voor de invoer van de Wet DBA bleef het ogenschijnlijk rustig op de flexibele arbeidsmarkt. Maar sinds de inwerkingtreding van de wet op 1 mei neemt de onrust bij opdrachtgevers toe, zo maken we op uit de vele berichtjes aan ZP Vraagbaak van bezorgde zelfstandig professionals. Of de Wet DBA daadwerkelijk negatieve gevolgen heeft voor de zp-markt zal binnenkort blijken uit de analyse van ZP Facts van de cijfers over het tweede kwartaal.’


Bron: ZP Facts/ZZP Barometer


Lees ook over de zzp-markt:


Lees ook over de Wet DBA: Wet DBA: 10 tips voor zzp-intermediairs

Over Auteur

De redactie van Flexmarkt zorgt er gezamenlijk voor dat jij op de hoogte blijft van inspirerende en vooral betrouwbare vakinformatie over gerelateerde onderwerpen op gebied van flexwerkers, ondernemen, payroll en de uitzendbranche.

Reageer