Werkgevers: geef vast én flex eigen vangnet

0

Hef het verschil tussen vaste en flexibele werknemers op door alle werknemers te voorzien van een individueel opleidings- en mobiliteitsbudget, in plaats van rechten op bijvoorbeeld ww-uitkeringen en opleidingsfondsen. Dat stelt werkgeverskoepel BZW dinsdag in het Financieele Dagblad.

De Brabants Zeeuwse Werkgeversvereniging, die tweeduizend grote en kleine werkgevers vertegenwoordigt, komt met een plan voor een forse hervorming van de arbeidsmarkt. Daarbij zouden alle werknemers een budget moeten krijgen dat tijdens de loopbaan door werkgevers wordt gevuld. Dat geld moet dan worden ingezet voor bijscholing en ontwikkeling en kan gebruikt worden bij ontslag en tijdelijke werkloosheid.

Personeel onvoldoende flexibel
De BZW zegt in het FD dat flexwerkers en vaste krachten ‘verstoken’ blijven van opleidingen. ‘De internationale relevantie van Nederlandse maakindustrie is in het geding omdat zijn personeel onvoldoende flexibel is’, zegt BZW-voorzitter Struik, die ook lid is van het dagelijks bestuur van VNO-NCW.


Het gaat erom de bestaande aanspraken van werknemers in geval van werkloosheid te individualiseren, zegt Struik. ‘We stellen voor de ww-premie, de gelden uit de Onderwijs- en Opleidingsfondsen en de transitievergoeding allemaal individueel in een potje te stoppen. Dat potje wordt gedurende de loopbaan van een werknemer geleidelijk gevuld en daar kan hij op terugvallen bij tijdelijke werkloosheid en voor scholing.’


Het plan moet er volgens BZW voor zorgen dat werknemers makkelijker tussen sectoren kunnen overstappen. Verder zouden de voorstellen oudere werknemers, door betere bijscholing, aantrekkelijker maken voor bedrijven.


Bronnen: ANP, FD

 

Lees ook:

Over Auteur

De redactie van Flexmarkt zorgt er gezamenlijk voor dat jij op de hoogte blijft van inspirerende en vooral betrouwbare vakinformatie over gerelateerde onderwerpen op gebied van flexwerkers, ondernemen, payroll en de uitzendbranche.

Reageer