Werkgevers willen weer uitzendkrachten aannemen

0

Nederlandse werkgevers waren in 2 jaar tijd niet eerder zo positief gestemd over de verwachte werkgelegenheid als voor het tweede kwartaal van dit jaar.

Met een werkgelegenheidscijfer van 1 procent is het sentiment licht positief te noemen, aldus de dinsdag gepubliceerde arbeidsmarktbarometer van uitzender Manpower onder 750 werkgevers.

Voorzichtig positief sentiment
In het eerste kwartaal was de verwachting nog neutraal (0 procent), maar in vergelijking met vorig jaar is het verwachte werkgelegenheidscijfer in dezelfde periode met 4 procentpunten gestegen. ‘In bijna alle sectoren zien we nu dat de verwachting groeit en dat is natuurlijk een goed teken. De groei is broos, maar na jaren van een krimpende banenmarkt is een voorzichtig positief sentiment erg welkom’, zegt directeur Jilko Andringa van ManpowerGroup Nederland.

Meer uitzendkrachten
De werkgevers in de zakelijke dienstverlening verwachten weer lichte groei en denken meer mensen aan te gaan nemen dan in het eerste kwartaal. Andringa: ‘Deze prognose is opmerkelijk omdat de branche geen directe marktgroei verwacht. De stijging komt doordat deze sector bij een aantrekkende economie snel meer uitzendkrachten aan zich bindt.

Jobless growth
Werkgevers in de zware industrie zijn het meest positief. Daar is het werkgelegenheidscijfer een 7 voor de komende maanden. Binnen de algemene industrie zijn de prognoses minder positief. Daar is de verwachting een afname van 2, hoewel er wel meer geproduceerd wordt. ‘Dit is wat we noemen ‘jobless growth’. De markt groeit, maar door een grotere productiviteit per werknemer heeft dat geen direct positief gevolg voor de werkgelegenheid’, aldus Andringa.

Lees ook:

Over Auteur

De redactie van Flexmarkt zorgt er gezamenlijk voor dat jij op de hoogte blijft van inspirerende en vooral betrouwbare vakinformatie over gerelateerde onderwerpen op gebied van flexwerkers, ondernemen, payroll en de uitzendbranche.

Reageer