AI-chatbot zet solliciteren via whatsapp breed in de markt

0

Recrubo lanceert een slimme chatbot voor sollicitatie via whatsapp en haalt 6 ton aan financiering op om de tool verder op te schalen. Flexmarkt belde met ceo Niels Tukker. 

Solliciteren via whatsapp was al mogelijk, maar met AI onder de motorkap is de tool nog sneller en beter te integreren. De hele setup kan in een paar minuten, zegt ceo Niels Tukker.

Gewoon appen

Recrubo lanceerde in 2021 een chatbot die solliciteren via whatsapp mogelijk maakt. Als student had Tukker ingezien dat solliciteren sneller en efficiënter kon. Als hij via social media ergens op wilde reageren, moest hij teksten met vijfduizend karakters doorploegen voordat hij ergens een sollicitatiebutton tegenkwam. Dan volgde nog een cv en motivatiebrief. Waarom niet “gewoon even appen”? Maar het moest wel meer omvatten dan de inmiddels bekende whatsapp-button, waarmee je rechtstreeks met een recruiter in contact zoekt, vertelt Tukker.

Tool

De tool, die sollicitatie via de chat automatiseert en schaalbaar maakt, richt zich in eerste instantie op het lager betaalde segment. Denk aan functies als caissières, winkelmedewerkers en schoonmakers. Kandidaten kunnen via alle kanalen (van een QR-code in een fysieke winkel tot doorklikken in TikTok) in de chat belanden. Zodra kandidaten daar zijn aangekomen, start de procedure. Na enkele openingsvragen, krijg de sollicitant gelijk een paar mogelijke gespreksdata bij een locatie in de buurt. Tot aan de herinnering en veilige opname in de systemen van het bedrijf verloopt alles volautomatisch.

Recrubo maakt een flitsende start. Na klanten van het eerste uur Blokker en Sodexo, maken inmiddels veel grote bedrijven als DHL, Praxis, Zeeman en Asito gebruik van de technologie.

2.0-versie

Deze maand is een 2.0-versie van de tool gelanceerd. Onder de motorkap wordt kunstmatige intelligentie ingezet om de kandidaatreis af te stemmen op de vacature en het profiel dat wordt gezocht, zo staat te lezen in een persbericht. Doordat via AI een vacaturetekst uitgelezen kan worden, kan de chatbot nu ingezet worden voor meerdere vacatures binnen een bedrijf. AI begrijpt direct wat voor iemand het bedrijf zoekt en rendert een chatproces, waarin hij alle vragen van de sollicitant op een natuurlijke manier beantwoordt. De eenvoudige setup zorgt voor grote schaalbaarheid, ook bij verschillende vacatures.

Vijf miljoen starters

Deze maand werd ook bekend dat Recrubo € 600.000 heeft opgehaald om haar product door te ontwikkelen en commercieel op te schalen. De financieringsronde werd ingevuld door Glass Frog Ventures, Pop up Qapital en de Brabantse Ontwikkelings Maatschappij (BOM). De ambitie van Recrubo is groot: “Vijf miljoen starters in vijf jaar”.

Over Auteur

Annet Maseland is freelance-redacteur van Flexmarkt

Reageer