“Er is een sterke formule om het probleem van de krappe arbeidsmarkt gericht op te lossen: anders kijken, anders denken, anders doen”, zegt Sandra Ballij, oprichter en eigenaar van detacheringsbureau Ctalents.
Ctalents matcht talenten met een auditieve of visuele beperking op mbo-, hbo- en wo-niveau aan inclusieve organisaties. Nadat Ballij tijdelijk in een rolstoel was beland door ziekte, ervoer ze zelf hoe het is om te leven met een beperking. Ze ondervond hoe snel ze buitenspel werd gezet terwijl ze genoeg te bieden had, en besloot in 2013 om Ctalents op te richten.
Ctalents matcht talenten met een auditieve of visuele beperking op MBO, HBO en WO niveau aan inclusieve organisaties. Nadat Ballij tijdelijk in een rolstoel belandde door ziekte, ervoer ze zelf hoe het is om te leven met een beperking. Ze ondervond hoe snel ze buitenspel werd gezet terwijl ze genoeg te bieden had. Daarom besloot Ballij in 2013 om Ctalents op te richten.
HR-strategie
“Toekomstgerichte bedrijven moeten openstaan voor inclusie”, zegt Ballij. “Niet alleen omdat het moet vanuit een social-returnverplichting of banenafspraak, maar juist als onderdeel van een innovatieve HR-strategie. Dat dit werkt weten we, want we hebben inmiddels al meer dan vijfhonderd mensen succesvol aan een baan geholpen.”
Ctalents zegt een hoge retentiegraad te realiseren: 90 procent van de gedetacheerde medewerkers zijn na een jaar nog steeds succesvol actief in hun functie.
Lees ook ons interview met adviseur inclusieve arbeidsmarkt Marieke Mulder: ‘Drie interventies helpen bij objectief werven en selecteren’
Werkloos thuis
Volgens het detacheringsbureau zitten momenteel ruim 213 duizend Nederlanders met een gehoor- of zichtbeperking werkloos thuis. “De krapte op de arbeidsmarkt bestaat helemaal niet. Het werk en het talent zijn er, het is dus slechts een uitdaging van aansluiting vinden voor de talenten die er zijn met het werk wat beschikbaar is”, aldus Ballij.
In de praktijk is het niet zo eenvoudig, geeft ze toe, mede door factoren als opleidingseisen en vacature-specifieke vaardigheden. Maar in theorie zouden heel veel openstaande vacatures gevuld kunnen worden door deze groep mensen aan het werk te zetten.
“Wist je dat doven en slechthorenden juist een superscherp oog voor detail hebben en daardoor perfect geschikt zijn voor bijvoorbeeld analysewerk, financiën en administratie? Blinden of slechtzienden hebben meer een talent om te horen wat er niet wordt gezegd, maar wel wordt bedoeld. Zij zijn perfect voor HR-rollen, beleidsmakers, projectleiders of managers.”
Lees ook ons interview met hoogleraar Rene Bakker: ‘Met alle uitdagingen waar we voor staan, hebben we echt al het talent nodig dat er is.’