‘Het ontwikkelbudget mag wat vaker ingezet worden’

0

Welke instrumenten zijn er beschikbaar om te investeren in de loopbaanontwikkeling van uitzendkrachten? Doorzaam financiert verschillende trajecten om mensen aan het werk te krijgen en houden. “In deze krappe arbeidsmarkt weten wij vacatures in te vullen die voorheen bleven openstaan.”

De man wiens droom het altijd was om vrachtwagenchauffeur te worden. De vrouw die twijfelt of ze wel geschikt is voor werk in de techniek. Of de logistiek medewerker die met zulke hoge schulden kampt dat het werk haar soms te veel wordt.

Het zijn stuk voor stuk voorbeelden van situaties waarvoor Doorzaam, het O&O-fonds voor de uitzendbranche, een pasklaar antwoord heeft: het Ontwikkelbudget. Het Ontwikkelbudget is maatwerk, zegt Chantal Huinder, directeur van Doorzaam. Hoe werkt het precies? Het begint met een duurzame-inzetbaarheid vragenlijst. Die inventariseert gezondheid, werksituatie en loopbaan, waarmee een coach de behoefte aan ondersteuning achterhaalt. Daarna worden er zo nodig nog twee sessies aangeboden. Vanuit het budget van Doorzaam regelt de uitzendorganisatie de door de uitzendkracht en coach besproken interventie voor de uitzendkracht.

Doorzaam Chantal Huinder
Chantal Huinder

Succesvolle voorbeelden zijn er genoeg, zegt Huinder. “Neem de uitzendkracht die altijd al vrachtwagenchauffeur wilde worden. Door allerlei omstandigheden was het er nooit van gekomen. Aanvankelijk gaf hij aan dat hij best goed zat waar hij zat. Het was ook al een wat ouder iemand. Gaandeweg de gesprekken kreeg hij de geest en is het hem gelukt om vrachtwagenchauffeur te worden. Hij is daar zo ontzettend blij van geworden. Soms hebben mensen net dat steuntje in de rug nodig.”

Begeleiding

De interventie die volgt, hoeft niet per se een training of opleiding te zijn, vertelt Huinder. De vrouw die kampte met schulden kreeg begeleiding om haar financiële situatie weer op de rit te krijgen. “Toen de wasmachine kapotging, was er voor het eerst in haar leven een potje om dit op te vangen.”

Een bedrijf dat graag gebruikmaakt van de diensten van Doorzaam is GreenFox Social Return. De sociale onderneming helpt grote organisaties inclusiever te worden. De kandidaten die ze vinden voor hun opdrachtgevers zijn veelal zij- instromers en mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt. GreenFox detacheert en begeleidt de kandidaten een jaar lang bij een opdrachtgever, die ze daarna in dienst kan nemen.

Je moet kandidaten motiveren, drempels wegnemen

Oprichter Renzo Deurloo vertelt dat mensen die lange tijd langs de kant staan doorgaans intensievere begeleiding nodig hebben. “We hebben job coaches voor de praktische begeleiding. Dan gaat het om primaire zaken zoals kleding, zelfvertrouwen opbouwen, schulden en hoe kom je op het werk? Daarna voeren loopbaancoaches gesprekken over de inhoud van het werk. Met één gesprek ben je er niet. Je moet kandidaten motiveren, drempels wegnemen en uitzoeken welk werk of welke opleiding bij ze past. Voor die loopbaan gesprekken zetten we het Ontwikkelbudget van Doorzaam in.”

Inmiddels hebben tientallen kandidaten mede dankzij de hulp van Doorzaam weer een vaste baan gevonden. Deurloo: “In deze krappe arbeidsmarkt weten wij vacatures in te vullen die voorheen bleven openstaan. De kandidaten staan er niet direct, maar groeien in hun functie dank zij onze jobcoach en de loopbaancoach van Doorzaam. Een extra voordeel is dat onze kandidaten bijzonder loyaal blijven aan onze opdrachtgevers, die hun deze kans hebben gegeven. Bovendien kan een werkgever voldoen aan zijn verplichtingen voor social return, het PSO-keurmerk en de Participatiewet.”

Talentroute

Een andere organisatie die veel doet aan loopbaanontwikkeling, is Raaak. Robin Visser werkte daar als een van de zeven talent managers op de afdeling Raaak Talent, die mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt aan een baan helpt. “Van statushouders tot mensen die uit een uitkering komen en jaren niet hebben gewerkt.” Sinds 2023 is Visser het aanspreekpunt voor duurzame inzetbaarheid en talent ontwikkeling van álle uitzendkrachten. “In de uitzendbranche lopen we soms achter de feiten aan. Er wordt pas actie ondernomen als de opdrachtgever belt dat er een probleem is of als de uitzendkracht uitvalt. Wij willen ondersteuning bieden voordat iemand vastloopt.”

Raaak heeft daarvoor een talentroute opgezet. “We gaan gelijk in de eerste week dat iemand aan het werk is actief signalen ophalen”, zegt Visser. “En daar spelen we op in. We bieden ondersteuning op heel uiteenlopende terreinen. Van persoonlijke ontwikkeling en ontwikkeling in het werk tot geldzaken, taal en vitaliteit. Zo kijken we per persoon wat nodig is. Voor de een is dat een taalcursus, voor de ander een budgetcoach en een derde krijgt begeleiding bij concentratieproblemen. We laten elke uitzendkracht vanaf de start zijn eigen pad bewandelen.”

“We willen ondersteuning bieden vóórdat iemand vastloopt”

Veel trajecten, grofweg driekwart schat Visser in, zijn opgezet met hulp van Doorzaam. Hij geeft het voorbeeld van een jongen die bij vorige werkgevers keer op keer werd weggestuurd vanwege zijn gedrag. “Niet nakomen van afspraken, grote mond, noem maar op. Een talent manager regelde werk voor hem. Wij hebben toen wel als voorwaarde gesteld dat we hem wilden begeleiden. Daar stond hij voor open. Vervolgens is hij met een Ontwikkelbudget gekoppeld aan een gespecialiseerde jongerenwerker. De jongen is daardoor wel bij zijn opdrachtgever blijven werken. Zoiets doet ook wat met de klant: die ziet hoe we in zo’n jongen investeren.”

De talentroute van Raaak en de extra begeleiding van Greenfox zijn mooie voorbeelden van hoe je de regelingen van Doorzaam kunt verweven in je organisatie, zegt Chantal Huinder van Doorzaam. “Eigenlijk zouden die standaard in de hoofden van intercedenten moeten zitten. Dreigt iemand vast te lopen in zijn ontwikkeling? Laat ik een Ontwikkelbudget aanbieden. Of maak er, zoals sommige bedrijven hebben gedaan, samen met Doorzaam een mailing van naar al je uitzendkrachten. Daarin bied je ze een traject aan. Zoiets is toch prachtig om cadeau te geven aan je werknemers?”

Concrete branche

Toch mag het Ontwikkelbudget naar de smaak van Huinder best wat vaker worden ingezet. Waarom sommige bureaus nog terughoudend zijn? “Misschien uit angst om de uitzendkracht te verliezen”, oppert ze. “De uitzendkracht zou tijdens gesprekken met de coach misschien wel op het idee kunnen komen om iets totaal anders te gaan doen. Maar dat gebeurt dus eigenlijk nooit. “Bovendien is het een concrete branche. Het Kansberoep-budget, ook van Doorzaam, is concreter en wordt daarom vaker ingezet; een uitzendkracht wil operator worden en daar zet je het budget voor in. Klaar. Het Ontwikkelbudget is er meer op gericht om de uitzendkracht mee te nemen in het duurzame-inzetbaarheidsverhaal. Je moet misschien wat meer voor de baat uit investeren. Maar het is daarom misschien wel een nog mooier cadeau. En nog gratis ook!”

De steuntjes in de rug van Doorzaam

Behalve het Ontwikkelbudget heeft Doorzaam nog meer instrumenten die uitzendbureaus – mits ze afdragen aan Stichting Fonds Uitzendbranche (SFU) – kunnen inzetten om hun uitzendkrachten op de rit te krijgen of te houden. Lees hier verder>>

 

Over Auteur

Annet Maseland is freelance-redacteur van Flexmarkt

Reageer