De NBBU wijst deze week op een nieuwe, gratis e-learning over objectief werven en selecteren. De training is ontworpen in samenwerking met een groep ondernemers en heeft als ondertitel ‘vind talent zonder vooroordelen’.
Kennisinstituut (zonder winstoogmerk) Movisie en SER Diversiteit in Bedrijf hebben de e-learning ontwikkeld. Volgens Movisie worden mensen die werven en selecteren vaak afgeleid door zaken als uiterlijk, kleding of een accent; zaken die niets te maken hebben met iemands competenties. De methode in de online training draait om het focussen op de inhoud, zo objectief mogelijk.
“Het bieden van gelijke kansen is heel belangrijk”, benadrukt Movisie-onderzoeker Hanneke Felten. “Hoewel discriminatie in Nederland bij de wet verboden is, zien we het nog steeds veel gebeuren in werving en selectie.”
Mkb’ers zonder grote HR-afdeling
De e-learning is met name gericht op mkb’ers, de focus ligt op organisaties zonder grote HR-afdeling. De inhoud bestaat uit kennis over de wettelijke verplichtingen rond objectief werven en selecteren, inzicht in de huidige status van je eigen organisatie op dit gebied, en tools en een stappenplan om aan de slag te gaan met objectief werven en selecteren.
Volgens de NBBU loopt de training vooruit op de Wet Toezicht gelijke kansen bij werving en selectie. Die zou werkgevers met meer dan 25 werknemers verplichten om een werkwijze voor objectief werven en selecteren vast te leggen. Eind maart werd dit wetsvoorstel echter verworpen door de Eerste Kamer. Dat leidde tot onbegrip bij veel HR-professionals, maar de NBBU was juist tevreden. Intermediairs op de arbeidsmarkt zouden via de wet worden verplicht om hun opdrachtgever te melden bij de Arbeidsinspectie als deze een discriminerend werving-en-selectieverzoek zou doen.
De wet “kende met de meldplicht een zeer negatief onderdeel dat geen recht doet aan dienstverlening van intermediairs, waar voor zoveel mogelijk mensen een plek op de arbeidsmarkt wordt gezocht”, schreef de NBBU destijds in een reactie. “We zijn daarom tevreden met het besluit van de Eerste Kamer om het wetvoorstel te verwerpen.”
De online training is gratis beschikbaar op de website van Movisie.
Lees ook: Onbegrip bij HR-professionals over schrappen Wet toezicht gelijke kansen bij werving en selectie