Schaarste aan ICT-specialisten

0

Na een groei van 20% vorig jaar bedraagt de groei van het aantal vacatures voor ICT-professionals in het eerste kwartaal 2014 met 13%.

Dat blijkt uit cijfers van Yacht. Softwareontwikkelaars blijven veruit het meest gevraagd. Met een groei van 19% bedraagt het aantal gepubliceerde vacatures het eerste kwartaal 2014 ruim 15.400.

Hoogopgeleide ICT-specialisten
De vraag naar hoogopgeleide ICT-specialisten zoals business consultants, functioneel beheerders, informatieanalisten, testers, projectmanagers en softwareontwikkelaars laat over het eerste kwartaal van 2014 wederom een dubbelcijferige groei zien van 13%. Het aantal vacatures voor testers en informatieanalisten steeg met ruim 14%, de beheersmatige functies groeiden beperkt: 7%. De vraag naar softwareontwikkelaars blijft met 19% bovengemiddeld hoog. Daarnaast zien we de vraag naar gespecialiseerde nichefuncties zoals security officers stijgen met meer dan 100% als gevolg van een toenemende noodzaak IT- systemen beter te beveiligen.

Mismatch arbeidsmarkt
De vraag naar softwareontwikkelaars voor bijvoorbeeld Java, PHP en .NET ligt al jaren op een hoog niveau. ‘Met name de schaarste aan softwareontwikkelaars wordt steeds problematischer. De mismatch op de arbeidsmarkt is hier debet aan’, aldus Erik Kolthof competence director Finance & ICT  bij Yacht. Volgens Kolthof groeit het aantal schoolverlaters van hogescholen en universiteiten, maar nog onvoldoende. Het omscholen van ICT-ers met verouderde kennis naar software ontwikkelaars is kostbaar en tijdrovend. Daarnaast stellen werkgevers hoge eisen aan potentiele medewerkers, waarbij naast kennis, met name concrete werkervaring als harde eis wordt gesteld. Dat zorgt voor de huidige mismatch, zo legt Kolthof uit.

Lees ook:

Over Auteur

De redactie van Flexmarkt zorgt er gezamenlijk voor dat jij op de hoogte blijft van inspirerende en vooral betrouwbare vakinformatie over gerelateerde onderwerpen op gebied van flexwerkers, ondernemen, payroll en de uitzendbranche.

Reageer