Starters gaan straks de uitzendbranche weer overspoelen

0

Gaan starters later dit jaar, als het gas op de economie gaat, de flexbranche weer overspoelen? Flexmarkt vroeg het drie flexondernemers die inderdaad verwachten dat dit gaat gebeuren. Zij hebben daarbij elk hun eigen visie over de uitdagingen waar de uitzendbranche voor staat.

Flavia van As (operationeel directeur Charlie works)

Flavia van As; “Als er één branche is die al decennialang bewijst veerkrachtig, innovatief en wendbaar te zijn bij snel wisselende economieën, dan is het de flexbranche. Juist in tijden van extremen in conjunctuurgolven, gedijt de branche het beste. De basis van de toegevoegde waarde van flexdiensten ligt in tekorten, die ontstaan bij de wisseling van conjuncturen. Bij hoogconjunctuur ligt de focus op recruitment, bij laagconjunctuur ligt deze op sales. Ondanks of juist dankzij toenemende regulering van wet- en regelgeving ontstaan telkens weer nieuwe, aansprekende concepten die bijdragen aan snel herstel van de balans. De huidige noodrem op de economie zorgt ervoor dat veel ervaren vakgenoten zich al dan niet gedwongen herbezinnen op hun toekomst. Een logische verwachting op een snel herstel van de economie, zal het startsein zijn voor nieuw ondernemerschap.”

 

Lees ook: Je eigen uitzendbureau starten? Dit moet je weten!

Paul Bremmer (commissaris SamenWerkt)

Paul Bremmer; “Inderdaad zal de flexbranche weer overspoeld worden door nieuwe gelukzoekers, die onze branche een nog negatiever imago geven. In dit land zijn we uitstekend in staat om vanuit de overheid nieuwe regels te bedenken, om daarmee bonafide ondernemingen en de samenleving te belasten. Maar vervolgens wordt er niet gehandhaafd. Zo is het ook met Wab die onder andere is ingevoerd om de uitzend- en payrollbranche van elkaar te scheiden. Hierdoor kunnen backofficebedrijven (payrollers) uitzenders niet meer faciliteren. Maar omdat er niet wordt gehandhaafd, kan iedereen zijn gang gaan en komen er weer nieuwe onprofessionele cowboys op de markt. Die gefaciliteerd worden door payrollers die de Wab aan hun laars lappen. Sterker nog, veel traditionele payrollers die niet volgens de Wab willen werken, profiteren van de coronamaatregelen. Er vindt geen handhaving plaats en ze krijgen ook nog subsidie in de vorm van de NOW.
Nieuwe initiatieven die wel volgens de Wab werken, worden hierdoor dubbel benadeeld. De ABU en NBBU moeten zich dat aantrekken en nog nadrukkelijker in Den Haag op de deur kloppen. Anders wordt de flexbranche steeds verder in het defensief gedrongen.”

Omdat er niet wordt gehandhaafd, kan iedereen zijn gang gaan en komen er weer nieuwe onprofessionele cowboys op de markt.

Arjan Elbers
Managing director Getnoticed

Arjan Elbers; “Ik denk dat er zeker weer veel starters bij gaan komen als intermediair de komende maanden en jaren. Als je terugkijkt naar de laatste twintig jaar, zie je dat nieuwe bureaus altijd als paddenstoelen opkwamen op het moment dat er krapte was in de arbeidsmarkt.
Ondanks dat ik zeer zeker geen economische groei zie voor de komende jaren, ben ik er wel van overtuigd dat de nieuwe bureaus blijven komen. Omdat we naar een grote krapte in de arbeidsmarkt toegaan. Veroorzaakt door de uitstroom van de laatste grote hoos van bayboomers, ongeveer 1,9 miljoen in de komende acht jaar. Dus of de economie wel of niet goed draait, zal niet de grootste variabele zijn voor het aantal nieuwe bureaus dat gaat starten. Er komen wel meer mensen op de markt, denk aan ontslagen door coronaproblematiek. Maar de mismatch tussen vraag en aanbod blijft enorm. De vijvers van onder meer zorg, onderwijs, techniek en ICT worden eerder kleiner dan groter. Dus blijft er geld te verdienen. Ook voor nieuwe intermediairs.”

Dit artikel is de maart-editie van Flexmarkt magazine gepubliceerd.

Toegang tot Flexmarkt magazine digitaal? Abonneer je hier op Flexmarkt Pro.

Met Flexmarkt pro heb je exclusief toegang tot:
✅ verdiepende en analyserende artikelen
✅ de verzuim- en transitietool
✅ handige voorbeelddocumenten, zoals de oproep – en vaststellingsovereenkomst
✅ antwoord op tientallen juridische flexvragen
✅ Flexmarkt magazine: het meest recente nummer en archief
Waar nodig is deze informatie juridisch getoetst door onze arbeidsrechtadvocaten.

Abonneer je hier op Flexmarkt Pro (nu eerste maand 1 euro)

 

Over Auteur

De redactie van Flexmarkt zorgt er gezamenlijk voor dat jij op de hoogte blijft van inspirerende en vooral betrouwbare vakinformatie over gerelateerde onderwerpen op gebied van flexwerkers, ondernemen, payroll en de uitzendbranche.

Reageer