Uitzenders en payrollers zien niets in WAB

0

Een ruime meerderheid (58%) van de professionals in HR, de uitzendsector en de payrollbranche denkt niet dat de maatregelen uit Wet arbeidsmarkt in balans WAB) het gewenste effect zullen hebben.

Dat blijkt uit onderzoek door PW. en Flexmarkt, beide uitgaven van Vakmedianet, in juni onder 144 HR-professionals en flexondernemers.

De WAB is in mei aangenomen door de Eerste Kamer. Het grootste deel van de maatregelen uit de wet worden op 1 januari 2020 van kracht.
De WAB is de opvolger van de Wet werk en zekerheid (WWZ) die in 2015 van kracht werd. Volgens minister Koolmees (Sociale Zaken en Werkgelegenheid) zijn de knelpunten op de arbeidsmarkt dermate ernstig dat de WWZ direct reparatie behoeft.

Vaste contracten

Maar of de WAB voor de gewenste reparaties gaat zorgen, betwijfelen de ondervraagde HR- en flexprofessionals ten zeerste. Een van de voornaamste doeleinden van de WAB is de drempel wegnemen bij werkgevers om werknemers een vast contract aan te bieden. Maar slechts 5% van de respondenten denkt dat de WAB dit zal waarmaken. 30% twijfelt nog, maar sluit de mogelijkheid van meer vaste contracten niet uit. 63% denkt echter dat er de WAB niet voor meer vaste contracten zal zorgen.

Meer zzp’ers

Een op de drie (32%) respondenten denkt zelfs dat de WAB zijn doel helemaal voorbij schiet. In plaats van meer vaste contracten, denkt deze groep juist dat er meer mensen als zzp’er aan het werk gaan. 21% voorziet meer uitzendcontracten, 8% verwacht een toename van payroll en 23% denkt dat er meer mensen met een tijdelijk contract worden aangenomen.

Omvang flexmarkt

Dat de WAB invloed op de flexmarkt zal hebben, is volgens de respondenten vrijwel zeker. Maar of de door het kabinet gewenste resultaten zullen worden bereikt, is nog maar de vraag. Bijna een op de vijf (19%) denk dat de flexmarkt erdoor zal krimpen. Maar 10% voorziet daarentegen juist groei van het aantal flexwerkers. Veruit het grootste deel van de respondenten (65%) denkt echter dat er vooral verschuivingen zullen plaatsvinden tussen de verschillende flexvormen. Per saldo zal de WAB volgens deze groep weinig tot geen impact hebben op de omvang van de flexmarkt.

Download de whitepaper met alle onderzoeksresultaten

 

 

 

Lees ook: Wat verandert er met de WAB?

Over Auteur

Reageer