Zzp-bemiddelaars onder vuur, Bovib bijt van zich af

0

In Het Financieele Dagblad van afgelopen maandag wordt flink uitgehaald naar flexbemiddelaars. De zzp’er zou de dupe worden van de ‘wildgroei’ van brokers en contractbeheerders. Brancheorganisatie Bovib laat tegenover Flexmarkt weten het hier niet mee eens te zijn en onderstreept de toegevoegde waarde van zzp-bemiddeling.

Het FD haalt onder meer Denis Maessen van Platform Zelfstandige Ondernemers (PZO) aan. Maesen: “De toegevoegde waarde van deze schakel in de flexketen is veelal nul, en de partijen voelen geen enkele maatschappelijke verantwoordelijkheid. De eindklant wil alleen maar de risico’s wegcontracteren en zzp-tarieven omlaag brengen.”

Bovib: toegevoegde waarde

Frederieke Schmidt Crans, bestuurslid van brancheorganisatie voor inhuurintermediairs Bovib, is het daar ‘absoluut niet mee eens’, zo stelt zij tegenover Flexmarkt. “Wij zijn wel maatschappelijk verantwoord bezig en bieden wel degelijk toegevoegde waarde. Wij zien een toenemende behoefte aan hulp bij inhuur bij organisaties. Organisaties willen ontzorgd worden, zeker nu wet- en regelgeving steeds complexer wordt, vastlegging (contractvormen) belangrijker en al het werk rondom inhuur arbeidsintensiever.”
Schmidt Crans ziet het belang van zzp-bemiddeling alleen maar groeien. “De behoefte aan flex (in welke vorm dan ook) groeit. Onze functie is het ontsluiten van de versnipperde markt. Want naast administratie, contracten verzorgen en betaling, brengen wij vraag en aanbod samen. Onze toegevoegde waarde voor organisaties is daarbij snelheid, kwaliteit en volume.”

Race naar de bodem

Het deel van de flexmarkt dat zich bezighoudt met contractbeheer groeit snel. Niet voor niets staan flexbedrijven als Headfirst Group, Brainnet Groep, Between Staffing en TCP Solutions hoog genoteerd in de Flexmarkt Omzetranglijst Top-100 2019. Maar de marges van deze partijen zijn vaak gering en de tarieven komen steeds verder onder druk te staan. Die race naar bodemprijzen leidt er volgens het FD toe dat contractbeheerders en bemiddelaars ‘teveel (financieel, red.) risico nemen zonder dat ze zich ervoor laten compenseren’. En daarvan wordt uiteindelijke de zzp’er de dupe, zo stelt de krant.
Schmidt Crans zegt in het FD inderdaad te signaleren dat grote klanten ‘onrealistische eisen’ stellen. “We moeten als branche zeggen: tot hier en niet verder. Het is niet de bedoeling dat een klant denkt alles over de schutting te kunnen gooien, zonder hierover goede afspraken te maken.“ In een toelichting tegenover Flexmarkt laat Schmidt Crans weten hierbij te doelen op de fee van bemiddelingsbureaus, de tarieven die onder druk staan. “Wij moeten als branche richting opdrachtgevers duidelijk maken dat als zij willen dat wij alles van A tot Z voor hen regelen, dat zij daar dan ook voor moeten betalen.” Schmidt Crans zegt zich echter niet te herkennen in het beeld dat door de marktsituatie zzp’ers financieel in problemen komen.

Wet DBA

Evert Verhulp, hoogleraar arbeidsrecht aan de Universiteit van Amsterdam, stelt in het FD-artikel dat ‘de snelle opkomst van tussenbedrijven een gevolg is van het politieke onvermogen om duidelijke regels te creëren voor zzp’ers.’ Hiermee doelt Verhulp op de Wet DBA. Geluiden dat de onduidelijkheid rondom de omstreden Wet DBA voor veel onzekerheid in de markt zorgt, en dat dat de groei van zzp-bemiddelaars verklaart, zijn niet nieuw.
Aantoonbaar bewijs is hier echter niet voor. De groei van het aantal zzp’ers kan ook worden gezien als een nieuwe realiteit op de moderne, flexibiliserende arbeidsmarkt en daarvan is de opkomst van zzp-bemiddeling een logisch gevolg.

Kamer wil uitleg

Naar aanleiding van de berichtgeving in het FD willen verschillende partijen in de Tweede Kamer tekst en uitleg van Wouter Koolmees (minister van Economische Zaken en Werkgelegenheid) over de opkomst van bedrijven die bemiddelen tussen zelfstandigen en opdrachtgevers. VVD-Kamerlid Dennis Wiersma ziet in de markt “cowboys ontstaan die doen alsof ze zzp’ers zekerheid bieden”. Volgens de VVD moet er meer duidelijkheid komen voor zelfstandigen. Ook het CDA maakt zich zorgen om de problemen met flexbemiddelaars. De partij vraagt vooral om strengere controle op de zogenoemde flexbrokers, onder meer wat betreft de kredietwaardigheid van de bedrijven. Als het aan oppositiepartij SP ligt, bant minister Koolmees de ‘dure tussenhandel’ volledig uit. ‘Het zijn parasieten’, stelt SP’er Bart van Kent.

Bron: FD/Flexmarkt/ANP

 

Over Auteur

Reageer