Payroll profiteert van Asschers’ beleid

1

In weerwil van Minister Asscher (Sociale Zaken) blijft de payrollbranche zich sterk ontwikkelen. ‘Het lijkt wel alsof Asschers kruistocht werkgevers naar ons toebrengt. Zij redeneren: als de minister het slecht vindt, zal payroll wel goed zijn voor de onderneming.’ Tegelijkertijd wacht de payrollbranche in spanning op een uitspraak van de Hoge Raad die hun bestaansrecht mogelijk bedreigt.

Dat stelt Julius Kousbroek, directeur van WePayPeople, in Flexmarkt die vrijdag verschijnt.Hoe meer werkgevers te maken krijgen met verplichtingen en risico’s, hoe groter de behoefte aan flex, is de ervaring van Kousbroek.

Payrolling en uitzenden
Payrolling is inmiddels volkomen ingeburgerd, stelt ook Maurice Rojer van de ABU, in het artikel. ‘Uitzenden en payrollen zijn naar elkaar toegegroeid. Van onze leden doet tweederde tot driekwart ook aan payrollen. Andersom zijn ook  veel payrollers gaan uitzenden.’ Het lijkt dan ook een logische stap dat de ABU vanaf 1 januari de belangenbehartiging voor payrolling overneemt van de VPO.

Kruistocht tegen payrolling
Asscher ziet dat blijkbaar anders en voert een kruistocht tegen payrolling, zo stelt het artikel. En om het ‘goede voorbeeld’ te geven zal de Rijksoverheid vanaf mei 2016 stoppen met het gebruik maken van payrolldiensten. En met wet- en regelgeving probeert Asscher payrollen zoveel mogelijk in te perken. Zo is het Ontslagbesluit er vooral op gericht de arbeidsvoorwaarden van flexkrachten, en met name payrollkrachten, gelijk te trekken met die van ‘gewone’ werknemers.

Uitspraak Hoge Raad
Belangrijk voor de payrollbranche is de verwachte definitieve uitspraak van de Hoge Raad komende zomer met betrekking tot de vraag of een payroll-overeenkomst een uitzendovereenkomst is? Volgens sommige rechters niet omdat daarvoor een allocatiefunctie nodig is, volgens anderen wel omdat het gaat om het ter beschikking stellen van arbeid. Volgens Kousbroek hangt het bestaansrecht van payroll af van het oordeel van de Hoge Raad. ‘Maar als de rechter in ons nadeel beslist, legt hij een bom onder de hele flexbranche. Als je bemiddeling tot de kern van uitzenden maakt, is de volgende vraag wat je onder bemiddeling verstaat en is elk uitzendcontract discutabel. Dan zullen er de komende jaren heel wat uitzendkrachten bij de rechter een vast contract eisen, omdat ze niet of nauwelijks zijn bemiddeld door het uitzendbureau.’

Het hele artikel ‘Payrollen, een regulier gezicht van uitzenden’ is te lezen in de komende editie van Flexmarkt die vrijdag 27 november verschijnt.  Nieuwsgierig? En wilt u ook Flexmarkt ontvangen?

Lees ook:

Over Auteur

De redactie van Flexmarkt zorgt er gezamenlijk voor dat jij op de hoogte blijft van inspirerende en vooral betrouwbare vakinformatie over gerelateerde onderwerpen op gebied van flexwerkers, ondernemen, payroll en de uitzendbranche.

1 reactie

Reageer