Aftrap project Sunrise

0

De toekomst van de arbeidsmarkt ligt straks niet meer in handen van beleidsmakers. Sowieso is het de vraag in hoeverre de arbeidsmarkt nog maakbaar is. In het project Sunrise wordt studenten gevraagd nieuwe standaarden voor de arbeidsmarkt aan te dragen.

Zo’n vijftig beleidsmakers uit de flexbranche, overheid, werkgeversorganisaties, bedrijven, vakbonden, wetenschap, onderwijs en diverse maatschappelijke organisaties kwamen 6 juni een middag bijeen om vragen voor te bereiden welke komend studiejaar aan studenten van verschillende universiteiten en hogescholen zullen worden voorgelegd.  De student  met de meest innovatieve kijk op de probleemstellingen van nu maakt daarbij kans op een prijs van 5.000 euro. Het project Sunrise is een initiatief van de NBBU in samenwerking met Nyenrode.

Al breng je met vijftig beleidsmakers  veel kennis bijeen, de opdracht vragen voor studenten te bedenken bleek lastiger dan vanuit de eigen kennisachtergrond al antwoorden te willen geven. Toch leverde de bijeenkomst veel relevante vragen op, zoals: Wat wordt de rol van zingeving in werk? Moet in een zich flexibiliserende arbeidsmarkt iedereen kunnen terugvallen op een vorm van basiszekerheid? Hoe gaan we om met de relatie beloning, prestatie en leeftijd van de werknemer? Blijft de arbeidsmarkt economie-gestuurd of wordt bijvoorbeeld aandacht het nieuwe ruilmiddel? Hoe gaat de relatie werkgever en werknemer veranderen? Verdwijnen cao’s en vakbonden? Waar ligt straks de verantwoordelijkheid voor zaken als opleiding en pensioenopbouw? Wat wordt leidend, regulatie of marktwerking? Zijn de huidige instituties en hiërarchische structuren futureproof? Dat zijn ze overigens niet, volgens enkele aanwezige vertegenwoordigers van dit soort organisaties, maar dat was verder deze middag niet relevant.

NBBU en Nyenrode gaan verder met het aanscherpen van vragen. Inschrijven voor de prijsvraag kan vanaf 1 september aanstaande.  In 2014 zullen de onderzoekresultaten van deelnemende studenten worden gepresenteerd.

Over Auteur

De redactie van Flexmarkt zorgt er gezamenlijk voor dat jij op de hoogte blijft van inspirerende en vooral betrouwbare vakinformatie over gerelateerde onderwerpen op gebied van flexwerkers, ondernemen, payroll en de uitzendbranche.

Reageer