Arbeidsmigranten inzet gemeenteraadsverkiezingen

0

In de campagne voor de gemeenteraadsverkiezing in Rotterdam speelt het probleem van de Oost-Europese arbeidsmigranten een belangrijke rol.

Dat meldt BNDeStem op basis van een verkiezingsdebat dat deze week is gehouden.

Quotum
In Rotterdam staan Leefbaar Rotterdam en de PvdA lijnrecht tegenover elkaar in deze discussie. Lijsttrekker Joost Eerdmans (Leefbaar Rotterdam) pleit voor een quotum van 1.000 Oost-Europese arbeidsmigranten per jaar. Er zouden nu tussen de 20.000 en 50.000 Oost-Europese arbeidsmigranten in de havenstad zijn.
Volgens PvdA-lijsttrekker Hamit Karakus is het instellen van een quotum helemaal niet mogelijk omdat dat indruist tegen de Europese wetgeving.  In het debat zei Karakus dat dat het ‘voorkomen van uitbuiting door uitzendbureaus en huisjesmelkers’ de beste aanpak is.

Proef malafide uitzendbureaus
De recente uitkomst van de proef in Rotterdam, waarbij de uitzendbranche, in samenwerking met de gemeente, zelf malafide uitzenders aanpakt, leverde overigens volgens Rotterdamse PvdA-wethouder Hamit Karakus niet het gewenste resultaat op, zo liet de PvdA-voorman vorige week nog weten.

Bulgaren en Roemenen
De arbeidsmigranten-discussie die door  het openstellen van de grenzen voor Bulgaren en Roemenen begin dit jaar weer is opgelaaid, kan medebepalend zijn voor de politieke koers in Rotterdam. PvdA regeert nu nog, maar is met 14 zetels in de gemeenteraad even groot als Leefbaar Rotterdam.


Bron: BNDeStem

Lees ook:

Over Auteur

redactieflexmarkt

De redactie van Flexmarkt zorgt er gezamenlijk voor dat jij op de hoogte blijft van inspirerende en vooral betrouwbare vakinformatie over gerelateerde onderwerpen op gebied van flexwerkers, ondernemen, payroll en de uitzendbranche.

Reageer