UWV en STOOF starten met sectorplan uitzendbranche

0

UWV en STOOF (Stichting Opleiding en Ontwikkeling Flexbranche) hebben gisteren een convenant getekend over de uitvoering van het sectorplan voor Uitzendkrachten.

Stichting Opleiding en Ontwikkeling Flexbranche (STOOF) heeft in opdracht van sociale partners in de uitzendsector (ABU, NBBU, FNVbg, CNVdienstenbond, de Unie en LBV) een eind vorig jaar sectorplan ingediend. Het sectorplan biedt laaggeschoolde uitzendkrachten de mogelijkheid om een om- of bijscholing te volgen of een Ervaringscertificaat te halen.
Minister Lodewijk Asscher (Sociale Zaken) heeft begin deze maand het sectorplan voor de uitzendsector goedgekeurd. Met het goedkeuren van het sectorplan voor uitzendkrachten kent Asscher anderhalf miljoen euro toe, de sector legt hetzelfde bedrag bij.

(Om)scholing flexkrachten
Het plan voorziet in scholing van 1100 flexibele arbeidskrachten zonder afgeronde opleiding. Zij krijgen bovendien de garantie dat ze een half jaar bij een werkgever aan de slag kunnen in een leerbaan of uitzendbaan. Ook worden 250 uitzendkrachten omgeschoold voor banen in de techniek, met een baangarantie voor een jaar.

Leerwerkloketten

UWV gaat zich inzetten om werkzoekende uitzendkrachten te selecteren voor een opleidings- en/of leerwerktraject. De uitvoering is in handen van regionale Leerwerkloketten, waarin gemeenten en ROC’s samenwerken met UWV. André Timmermans, directeur UWV Werkbedrijf : ‘Veel uitzendkrachten hebben wisselende uitzendbanen die onderbroken worden door periodes van werkloosheid. Deze medewerkers moeten regelmatig een beroep doen op een WW-uitkering. Met de scholing en het gegarandeerde werk dat dit sectorplan biedt, vergroten zij de kans op een duurzame baan.’
Adriana Stel, directeur STOOF: ‘Het is belangrijk dat niet alleen vaste, maar ook tijdelijke krachten de mogelijkheid krijgen om scholing te volgen. Ik ben dan ook blij dat minister Asscher het sectorplan heeft goedgekeurd en dat er drie miljoen euro vrijkomt voor scholing. Het sectorplan is vernieuwend, omdat scholingsfondsen zich over het algemeen richten op werkenden binnen sectoren en niet op werkzoekenden, zoals STOOF doet.’

Sectorplan
De uitzendsector is na de bouw de tweede sector met een goedgekeurd plan. Het kabinet heeft in totaal 600 miljoen euro uitgetrokken voor de cofinanciering van sectorplannen. UWV ondersteunt sectoren bij het opstellen van de plannen, bijvoorbeeld door het leveren van arbeidsmarktanalyses. Ook heeft UWV ervaring met het vervullen van vacatures en het faciliteren van scholing en trajecten van werk naar werk.

Bron: STOOF

Over Auteur

De redactie van Flexmarkt zorgt er gezamenlijk voor dat jij op de hoogte blijft van inspirerende en vooral betrouwbare vakinformatie over gerelateerde onderwerpen op gebied van flexwerkers, ondernemen, payroll en de uitzendbranche.

Reageer