Asscher maakt einde aan snel WGA-voordeel

0

Voor alle werkgevers waarvan het eigenrisicodragerschap eindigt, gaat vanaf 1 januari 2016 een minimale terugkeerperiode naar de publieke WGA-verzekering bij UWV van drie jaar gelden. Met die maandag aangekondigde maatregel wil minister Asscher voorkomen dat werkgevers uit financieel gewin voor één jaar overstappen naar het UWV.

Pas na ten minste drie jaar bij UWV verzekerd te zijn, kunnen werkgevers weer eigenrisicodrager worden.

Grote financiële verschillen
Minister Asscher zegt in zijn brief aan de Tweede Kamer dat hij de situatie waarin werkgevers voor één jaar financieel voordeel naar UWV overstappen zeer onwenselijk acht. Eerder betoogde verzekeraar Aon al dat de verzekeringsmarkt ‘dreigt leeg te lopen’ door grote financiële verschillen tussen het eigenrisicodragerschap en publiek verzekeren via het UWV. Aon berekende dat een overstap een werkgever een voordeel kan opleveren van enkele duizenden euro’s tot enkele miljoenen. Ook Asschers eigen partij PvdA stelde zich kritisch op ten aanzien van het nadelig effect in de WGA-markt.

Strategisch overstappen
Asscher zegt dat er inderdaad een kans is dat door het strategisch overstappen door werkgevers ‘de hybride markt ernstig destabiliseert’. Hij meldt de focus van werkgevers te willen verleggen van financieel voordeel voor de korte termijn naar preventie en re-integratie. Om de route voor het snelle financiële voordeel af te sluiten gaat voor alle werkgevers waarvan het eigenrisicodragerschap eindigt een minimale terugkeerperiode naar de publieke verzekering bij UWV van drie jaar gelden.

Marktconforme premie
Dit betekent dat werkgevers die per 1 januari 2016 de publieke verzekering bij UWV instromen dus pas per 1 januari 2019 opnieuw eigenrisicodrager kunnen worden. Deze werkgevers betalen vanaf 1 januari 2017 nog minimaal twee jaar de meer marktconforme premie volgens de nieuwe systematiek.

Ook voor de werkgevers waarvan al eerder het eigenrisicodragerschap is geëindigd, geldt dat zij pas toestemming krijgen om eigenrisicodrager te worden wanneer zij ten minste drie jaar publiek bij UWV verzekerd zijn geweest.


Bron: Ministerie SZW, Kamerbrief Asscher


Lees ook: UWV maakt WGA- en ZW-premies voor 2016 bekend

Over Auteur

De redactie van Flexmarkt zorgt er gezamenlijk voor dat jij op de hoogte blijft van inspirerende en vooral betrouwbare vakinformatie over gerelateerde onderwerpen op gebied van flexwerkers, ondernemen, payroll en de uitzendbranche.

Reageer