Buitenlandse truckers voortaan zelfde loon als Nederlandse truckers

0

Buitenlandse vrachtwagenchauffeurs krijgen door een nieuwe cao in het beroepsgoederenvervoer volgens de vakbonden voortaan hetzelfde loon als hun Nederlandse collega’s.

FNV Bondgenoten en CNV Vakmensen zeiden vrijdag dat de cao-afspraken met werkgevers over "gelijk loon voor gelijk werk” een einde moeten maken aan allerlei constructies met veelal goedkopere Oost-Europese truckers.

Een woordvoerder van ondernemersorganisatie Transport en Logistiek Nederland (TLN) zei dat een principe akkoord is bereikt over wat buitenlandse chauffeurs in welke situatie betaald moeten krijgen op basis van bestaande (Europese) regels. Volgens hem hadden zowel werkgevers als vakbonden behoefte aan "duidelijkheid en eenduidigheid", omdat de regels enorm complex zijn en er "1001 manieren" zijn om met buitenlanders te werken in de transportbranche.
 
Vakbondsbestuurder Huub van den Dungen van FNV Bondgenoten stelt dat de cao-gebonden werkgevers "voortaan alle chauffeurs die onder hun vlag rijden, het cao-loon moeten betalen, ook al worden ze ingehuurd via een vestiging, een of andere postbusfirma, uitzendbureau of ander transportbedrijf in het buitenland". Volgens hem gelden de afspraken ook voor buitenlandse chauffeurs die worden ingezet op internationale trajecten. Zelfstandigen zonder personeel (zzp’ers) blijven wel buiten de cao vallen. Maar volgens Van den Dungen zit het probleem in de sector ook niet bij de zogeheten eigen rijders.
 
Verder is volgens de vakbonden met het oog op de economisch moeilijke tijden een magere loonsverhoging afgesproken: 1,5 procent per 1 januari volgend jaar en 0,5 procent vanaf 1 juli 2013. De nieuwe cao geldt voor ongeveer 135.000 chauffeurs. Zodra de achterbannen van de vakbonden en werkgeversorganisaties akkoord zijn met de nieuwe afspraken, zal minister Henk Kamp (Sociale Zaken) gevraagd worden de cao algemeen verbindend te verklaren voor de hele transportsector in Nederland.

Over Auteur

De redactie van Flexmarkt zorgt er gezamenlijk voor dat jij op de hoogte blijft van inspirerende en vooral betrouwbare vakinformatie over gerelateerde onderwerpen op gebied van flexwerkers, ondernemen, payroll en de uitzendbranche.

Reageer