Cao-lonen in 2009 met 2,9 procent gestegen

0

De cao-lonen zijn in 2009 met 2,9 procent gestegen ten opzichte van een jaar eerder.

In het eerste kwartaal lagen de lonen nog 3,7 procent hoger dan een jaar eerder, maar naarmate het jaar vorderde, nam de stijging onder invloed van de recessie af. In het vierde kwartaal bedroeg die nog maar 2,4 procent.

Dit blijkt uit cijfers die het Centraal Bureau voor de Statistiek maandag heeft gepubliceerd. De toename was lager dan in 2008, toen de cao-lonen nog met 3,3 procent omhoog gingen.

Wel lag de loonstijging in 2009 1,7 procentpunt boven de inflatie, die vorig jaar uitkwam op 1,2 procent. Dat verschil is verreweg het grootste van de afgelopen tien jaar, aldus het CBS. Gemiddeld lag de stijging van de cao-lonen de afgelopen tien jaar 0,5 procentpunt boven de inflatie. In hoeverre werknemers er ook in koopkracht op vooruitgang, hangt ook af van de premies voor sociale verzekeringen en pensioenen en de loonheffing.

In de gesubsidieerde sector, zoals zorg en welzijn, gingen de lonen in 2009 met 3,5 procent het hardst omhoog.
 

Over Auteur

De redactie van Flexmarkt zorgt er gezamenlijk voor dat jij op de hoogte blijft van inspirerende en vooral betrouwbare vakinformatie over gerelateerde onderwerpen op gebied van flexwerkers, ondernemen, payroll en de uitzendbranche.

Reageer