Diverse partijen in de verzekeringsbranche ondertekenden in 2019 een Werkcode waarin ze beloven flex en vast gelijkwaardiger te belonen. Wat is er terechtgekomen van dit herenakkoord en smaakt het naar meer?
Het is 2019 als Robert Boulogne, HR-manager bij Achmea, in hartje Utrecht om de tafel gaat met HR-managers van concurrenten uit de verzekeringsbrache. “We wilden allemaal iéts doen om uitzendkrachten en andere flexwerkers gelijkwaardiger te behandelen. Maar niemand wilde vooroplopen. Daarom zijn we met de vakbonden erbij samen gaan onderzoeken of we tot afspraken konden komen.”
De partijen gingen er blanco en tamelijk sceptisch in, blikt Boulogne terug. “Niemand had gedacht dat de Werkcode er zou komen. Dat we als concurrenten erin zouden slagen om samen uitgangspunten te formuleren en ons ook daarnaar te gedragen.” Maar na maanden van praten – ‘we zijn een soort vriendenclub geworden’ – lag de code op tafel. Kort daarop sloot het Verbond van Verzekeraars zich aan en inmiddels hebben bijna alle werkgevers in de financiële wereld de code ondertekend.
Lees ook: Lees ook: Vijf grote bedrijven willen flex en vast gelijkstellen met werkcode
Heikel punt
De afspraken uit de Werkcode (zie kader) dienen als een soort onderlegger voor de afzonderlijke cao’s die partijen afsluiten. De grote werkgevers in de financiële sector, waaronder ING, Achmea en Nationale Nederlanden hebben elk hun eigen cao. Per cao pakt de Werkcode daarom anders uit, vertelt Boulogne.
Klik hier om het hele artikel te lezen..
Dit artikel, geschreven door Annet van Maseland, wordt tevens gepubliceerd in de maart-editie 2023 van Flexmarkt. Flexmarkt magazine, die ook digitaal beschikbaar is voor abonnees van Flexmarkt pro.
Met Flexmarkt pro heb je exclusief toegang tot:
✅ verdiepende en analyserende artikelen
✅ de verzuim- en transitietool
✅ handige voorbeelddocumenten, zoals de oproep – en vaststellingsovereenkomst
✅ antwoord op tientallen juridische flexvragen
✅ Flexmarkt magazine: het laatste nummer en archief
Waar nodig is deze informatie juridisch getoetst door onze arbeidsrechtadvocaten.