Dit zijn de vijf vakantiewerktrends van 2021

0

Het is mei. De eindexamen kandidaten en studenten genieten straks van hun welverdiende zomervakantie. En dat betekent ook dat het vakantiewerkseizoen weer voor de deur staat. Dit zijn de vakantiewerktrends van 2021 volgens Nikki Theuns, marketing manager van jongerenplatform JAMwerkt.

‘Vorig jaar verliep dat seizoen anders dan andere jaren. Er werd volop thuisgewerkt, de toekomst was onzeker en de studenten moesten het opnemen tegen een hoop andere werkzoekenden die door corona hun baan waren verloren.
Nu, een jaar later, ziet de samenleving er al een stuk anders uit. We gaan langzaam steeds verder open, er wordt dagelijks gevaccineerd en ook de vacaturebanken staan weer bomvol. Wat betekent dat voor het vakantiewerk van dit jaar? Op basis van ons netwerk van meer dan 1.390 bedrijven uit de regio Noord-Brabant, zien wij de volgende trends.

1. Meer mogelijkheden voor vakantiekrachten

Positief nieuws voor alle studenten die op zoek zijn naar een vakantiebaan! Dit jaar merken wij niet alleen een stijging wat betreft vakantiewerk vacatures, maar verwachten we ook minder concurrentie van andere werkzoekenden. Vorig jaar namen veel mensen die tijdens de coronacrisis hun baan waren verloren ook genoegen met een tijdelijke baan. Daarnaast schatten ook veel afstudeerders de kans op een passende startersfunctie in die tijd erg klein, waardoor ze bij ons aanklopten voor tijdelijk werk als overbruggingsperiode. Deze trend zien wij dit jaar niet tot nauwelijks meer, waardoor de grote vraag naar vakantiewerkers resulteert in diverse mogelijkheden voor alle studenten.

2. Logistieke sector nog steeds booming

In 2020, midden in de coronacrisis, was de logistieke sector één van de weinige branches die het juist drukker kreeg. En ook dit jaar zet deze trend zich voort. Zo presenteerde PostNL onlangs haar cijfers van het afgelopen kwartaal, waarin een groei van maar liefst 60% te zien was1. Door de explosieve groei van webshops stijgt ook het aantal logistieke vacatures. En zeker ook in de vorm van een vakantiebaan, want alle extra handen zijn welkom. Denk hierbij aan orderpickers, inpakmedewerkers, heftruckchauffeurs, etc.

3. Klantenservice lift mee op groei webshops

Een andere functiegroep die meelift op de groei van webshops, is de klantenservice. Er wordt steeds meer online gewinkeld en dat resulteert ook in een toename van het aantal vragen en klachten. Klantenservice is ideaal als flexibele studentenjob naast de studie, maar zeker ook als tijdelijke zomerbaan. De studenten zijn namelijk makkelijk in te leren en kunnen snel zelfstandig aan de slag.

4. Horeca moet de schade inhalen

Misschien dat de horeca deze zomer nog wel het meest op zoek is naar vakantiewerkers. Na maanden van sluiting hebben veel werknemers hun contract opgezegd en zijn ergens anders begonnen. Met als gevolg dat de horecazaken straks met een probleem zitten als ze weer helemaal open mogen. En met het lekkere terrasweer op komst, schieten nu ook de vacatures voor bediening, kok en bedrijfsleiders door het dak.

5. Verschuiving van vakantiewerk?

Het is duidelijk in welke sectoren de grootste vraag naar vakantiewerkers heerst. Maar het is nog onduidelijk wanneer deze extra vakantiekrachten nodig zijn. Want waar alle vaste medewerkers voorgaande jaren in de zomermaanden hun verlof indienden, bestaat er dit jaar een grote kans dat die verlofpiek opschuift naar het najaar. Het is momenteel namelijk nog onduidelijk of het überhaupt mogelijk is om in de zomer op vakantie te gaan. Zullen we dit jaar te maken krijgen met een extra ‘najaar-vakantiewerkperiode’? Helaas is hier vanuit de bedrijven zelf ook nog geen zicht op.’

Dit artikel is geschreven door Nikki Theuns, marketing manager van JAMwerkt. JAMwerkt heeft een eigen webpagina voor vakantiewerkers.

Lees ook:

 

Volg Flexmarkt op LinkedIn:

Over Auteur

De redactie van Flexmarkt zorgt er gezamenlijk voor dat jij op de hoogte blijft van inspirerende en vooral betrouwbare vakinformatie over gerelateerde onderwerpen op gebied van flexwerkers, ondernemen, payroll en de uitzendbranche.

Reageer