FNV: looneis 3 procent, ongeacht contractvorm

0

De FNV wil volgend jaar de cao-onderhandelingen ingaan met een maximale looneis van 3 procent om de koopkracht zoveel mogelijk in stand te houden. De bond wil in cao’s vastleggen dat gelijk werk ook gelijk loon betekent, ongeacht de contractvorm, zoals dit vanaf 2015 geldt in de uitzendcao.

‘Met een inflatie van 2,75 procent en jaren koopkrachtverlies is 3 procent een hele verantwoorde maximale looneis.’ Dat heeft de vakorganisatie maandag, aan de vooravond van Prinsjesdag, bekendgemaakt. ‘Zo kunnen bouwvakkers, metaalwerkers en verpleegkundigen weer even ademhalen en vertrouwen krijgen. Koopkracht, kwaliteit van werk, en banen, daar gaat het om’, zei FNV-coördinator Mariette Patijn in een toelichting. De bond zegt ook de jeugdlonen te willen afschaffen en topbeloningen aan te gaan pakken.

VNO-NCW: ‘Onverantwoord’
Werkgeversorganisatie VNO-NCW vindt de looneis onverantwoord hoog. ‘De FNV gaat volledig voorbij aan het feit dat het in grote delen van de economie nog steeds slecht gaat. Terwijl er voorzichtige, eerste tekenen zijn van herstel komt de FNV met een onverantwoorde looneis’, reageerde een woordvoerder van VNO-NCW.

Voor dit jaar zette de FNV nog in op een loonsverhoging van 2,5 procent. Werkgeversvereniging AWVN constateerde vorige week dat de gemiddelde loonstijging van de tot en met augustus afgesloten cao-akkoorden 1,4 procent bedraagt.

Centen
De FNV zegt in 2014 ook de mogelijkheid te willen benutten de looneis nivellerend in te zetten, en kiest dan voor centen in plaats van procenten. Als iedereen er bijvoorbeeld 300 euro bijkrijgt, is de loonsverhoging voor mensen met weinig loon percentueel hoger, aldus de FNV.

De vakorganisatie kondigt verder aan een campagne te starten tegen de extra, ‘desastreuze’ bezuinigingen van het kabinet. FNV-voorzitter Ton Heerts: ‘Er moet nu verder worden geïnvesteerd in banen en mensen, als je ziet dat er in 2014 bijna honderdduizend werklozen bijkomen. Deze extra bezuinigingen zijn ook niet goed voor het consumentenvertrouwen.’

Bronnen: ANP, FNV

Over Auteur

De redactie van Flexmarkt zorgt er gezamenlijk voor dat jij op de hoogte blijft van inspirerende en vooral betrouwbare vakinformatie over gerelateerde onderwerpen op gebied van flexwerkers, ondernemen, payroll en de uitzendbranche.

Reageer