Kamp: Experiment met banentraject blijkt succesvol

0

Een proef waarbij samenwerkende bedrijven werknemers die werkloos dreigen te worden naar een nieuwe baan begeleiden, is succesvol.

Minister Henk Kamp van Sociale Zaken heeft dat vandaag aan de Tweede Kamer geschreven. Het gaat om een tussenrapportage van negen experimenten die vorig jaar van start zijn gegaan. Ze zijn een initiatief van vakbonden en werkgeversorganisaties. Bedrijven helpen met ontslag bedreigd personeel aan ander werk, zonder tussenkomst van uitvoeringsinstantie UWV.

Ze krijgen een financiële bijdrage van maximaal 2500 euro per werknemer. De bedrijven moeten dan minimaal ook dat bedrag bijleggen. In totaal heeft Kamp ongeveer 2 miljoen euro beschikbaar gesteld voor het experiment.

Uit de tussenrapportage blijkt dat vooral lager opgeleiden aan een andere baan zijn geholpen. Ze waren gemiddeld tussen de 45 en 50 jaar oud. De begeleiding bestond onder meer uit scholing.

Kamp noemt het belangrijk dat werkgevers en vakbonden zelf een directe verantwoordelijkheid krijgen bij het aan de slag helpen van werknemers. "Zo hebben mensen minder snel een werkloosheidsuitkering nodig.”

Meer verantwoordelijkheid voor bedrijven bij het begeleiden van ontslagen personeel speelt ook een belangrijke rol in de nieuwe ontslagwetgeving, die in 2014 moet ingaan. Bedrijven draaien dan op voor de kosten van de WW in het eerste halfjaar.

Over Auteur

De redactie van Flexmarkt zorgt er gezamenlijk voor dat jij op de hoogte blijft van inspirerende en vooral betrouwbare vakinformatie over gerelateerde onderwerpen op gebied van flexwerkers, ondernemen, payroll en de uitzendbranche.

Reageer