Koops: ‘Uitzendbureaus, stop met run op steeds goedkoper’

0

Uitzendbureaus moeten niet langer meedoen met de run op steeds goedkopere arbeid. ABU-directeur Jurriën Koops, roept uitzenders in de Volkskrant op zich ‘minder nederig’ op te stellen naar opdrachtgevers.

Koops: “De opdrachtgever vraagt of het nog flexibeler kan, nóg goedkoper, en de uitzender draait. Wij moeten als branche niet voortdurend naar het putje willen bewegen.”
Volgens Koops kunnen opdrachtgevers gemakkelijk rondshoppen bij de vele uitzenders. “We zijn met te veel en we zijn te nederig richting de opdrachtgevers. Stap daarvan af. Zeg als branche: we doen niet meer mee aan die voortdurende run op goedkoop, goedkoper, goedkoopst.”

Inkoop vervangt HR

De ABU-directeur stelt vast dat arbeid meer en meer als kostenpost wordt gezien. “Vroeger praatten wij met de personeelsmanagers, tegenwoordig met de inkopers. Die kopen de kopjes en schoteltjes en de laptops, en die kopen nu ook het personeel in”, zo stelt hij in het Volkskrant-interview.

Zzp-regelgeving?

Koops waarschuwt in het interview ook voor snel groeiende online platformen als Uber, Deliveroo en Temper. Hij noemt de platformeconomie ‘potentieel ondermijnend’ voor de arbeidsmarkt door het ontbreken van de regelgeving rondom zzp’ers. Koops verwijt de politiek dat er wel extra regelgeving komt voor andere vormen van flexwerk, maar dat het zzp-regelgeving (te) lang op zich laat wachten. “Een werkgever meer laten betalen voor een flexkracht is goed, maar dan moet je wel een gelijk speelveld creëren voor de héle arbeidsmarkt, inclusief zzp.”

Los van contractvorm

Koops mengt zich nadrukkelijk in de zzp-discussie door te pleiten voor het verplicht stellen van sociale verzekeringen voor alle werkenden, ongeacht contractvorm. Ook voor zzp’ers dus. “Als je vindt dat iedereen die werkt voor ongelukken en ziekte verzekerd zou moeten zijn en wat pensioen zou moeten opbouwen, richt daar dan je arbeidsmarkt op in.”

Bron: ANP/Volkskrant

Lees ook:

Over Auteur

Reageer