Kwart cao’s beperken kansen uitzendkrachten

0

In zeker een kwart van de 750 in Nederland afgesloten CAO’s die bedrijven (inleners) in Nederland hanteren, worden beperkingen aan de inzet van uitzendkrachten gesteld.

Dat stelt de ABU op basis van een afgelopen vrijdag gepubliceerd onderzoek van het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid. Uit dit onderzoek blijkt dat in 12% van de CAO’s beperkingen worden gesteld aan het aantal in te zetten uitzendkrachten en/of de duur van de uitzendperiode. In 25% is sprake van beperkende omstandigheden waaronder uitzendkrachten mogen worden aangetrokken (bijvoorbeeld alleen bij piekmomenten en ziekte en geen andere legitieme redenen).

Europese richtlijn
De ABU wijst erop dat deze beperking is in strijd met de Europese uitzendrichtlijn en schadelijk voor een gezonde arbeidsmarkt met zoveel mogelijk kansen voor iedereen op werk. De Europese uitzendrichtlijn uit 2008 verplicht lidstaten om belemmeringen voor uitzendwerk weg te nemen. De Nederlandse Staat heeft het wegnemen van beperkingen in (inleen-)CAO’s aan de CAO-partijen overgelaten. Ondanks diverse oproepen van de Stichting van de Arbeid is er in de afgelopen jaren echter nauwelijks iets gebeurd aan de beperkingen.

Nadelig voor arbeidsmarkt
De ABU is van mening dat het beperken van uitzendwerk in CAO’s niet alleen in strijd is met de regelgeving, maar vooral nadelig voor deelname aan de arbeidsmarkt waarbij uitzenden een belangrijke rol vervult. Ruim een derde van de mensen die uit de WW weer aan het werk komen, doet dat via een uitzendbureau (in sommige delen van het land is dat zelfs 50%). Dat geeft aan dat het uitzenden mensen kansen geeft op werk van waaruit men weer verder kan doorstromen op de arbeidsmarkt.

Oproep aan minister
De ABU hoopt dat CAO-partijen gehoor geven aan de oproep van de Stichting van de Arbeid tot heroverweging van beperkende bepalingen. Jurriën Koops (directeur ABU): ‘We staan aan het begin van een nieuw seizoen van CAO-onderhandelingen, dus een goed moment om de beperkingen te heroverwegen en af te schaffen.’ Als de CAO-partijen wederom niet reageren op het appèl van de Stichting van de Arbeid, dan roept de brancheorganisatie minister Asscher op de beperkingen weg te nemen, via de wet of via het weigeren van algemeenverbindendverklaringen van deze CAO-bepalingen.

Lees ook: ‘Betrek niet-vakbondsleden bij cao-overleg’

Over Auteur

De redactie van Flexmarkt zorgt er gezamenlijk voor dat jij op de hoogte blijft van inspirerende en vooral betrouwbare vakinformatie over gerelateerde onderwerpen op gebied van flexwerkers, ondernemen, payroll en de uitzendbranche.

Reageer