Minder mensen doen overwerk

0

Het aantal werknemers dat overuren maakt, is in de tweede helft van vorig jaar afgenomen. De daling was vooral zichtbaar in de laatste drie maanden van 2009.

Dit meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS).

In de eerste helft van 2009 steeg het aantal werknemers nog dat in een specifieke week had overgewerkt. In het vierde kwartaal nam het aandeel af tot 11,6 procent, 0,6 procentpunt minder dan een jaar eerder.

“De economische crisis zou een rol kunnen spelen”, aldus CBS-econoom Michiel Vergeer.”Maar het overwerk is niet ingezakt, zoals al werd beweerd. Er is sprake van iets minder overwerk.”

Vorig jaar gaf 39 procent van de werknemers aan regelmatig meer uren te draaien dan hun contract aangeeft. Dit aandeel is de afgelopen jaren nauwelijks gewijzigd. De werknemers die vorig jaar overwerkten, maakten wel iets minder overuren dan de overwerkers in 2008.

Een relatief groot aantal werknemers werkt over zonder daarvoor betaald te worden (36 procent). Bijna 28 procent krijgt compensatie in de vorm van vrije tijd, ruim 36 procent krijgt wel een financiële tegemoetkoming. Het betaalde overwerk is vorig jaar iets afgenomen.
 

Over Auteur

De redactie van Flexmarkt zorgt er gezamenlijk voor dat jij op de hoogte blijft van inspirerende en vooral betrouwbare vakinformatie over gerelateerde onderwerpen op gebied van flexwerkers, ondernemen, payroll en de uitzendbranche.

Reageer