Minder SEU-examens door corona

0

Na jarenlang een stijgende lijn te zien in het aantal examens van de Stichting Examens Uitzendbranche, tonen de resultaten over 2020 een daling. “Corona is de voornaamste oorzaak voor de daling.”

Dat stelt Barbara Kramer, manager SEU. “De instroom van nieuwe medewerkers bij flexorganisaties is daardoor het afgelopen jaar beperkt geweest, waardoor er ook minder instroom is geweest in opleiding en examen.”

In totaal werden er ruim 2.000 examens afgenomen voor de Uitzendprofessional. Ook bij het SEU-examen Backofficeprofessional is een daling te zien. Bovendien werden er vanwege de lockdown een tijd lang geen mondelinge examens afgenomen.
Ter vergelijking; in 2019 kozen 3.488 uitzendprofessionals ervoor het SEU-examen af te leggen.

Arbeidsmigranten

Van de afgenomen mondelinge examens was het merendeel met Poolse tolk. Dit bevestigt de trend dat werkgevers en werknemers die werken met en voor arbeidsmigranten investeren in kennis en daarmee de kwaliteit van de dienstverlening voor deze groep flexwerkers.

Slagingspercentage

Het is positief dat het landelijk slagingspercentage voor de Uitzendprofessional met 66,4% in lijn ligt met het gemiddelde van het jaar daarvoor. Zeker omdat vanaf juni 2019 een kandidaat meer vragen goed moet beantwoorden om te slagen. Het slagingspercentage voor het examen Backofficeprofesssional steeg van 62,7% naar 67,3%. Dit verschil kan te verklaren zijn door het verschil in aantal afgenomen examens.
Per 1 januari van dit jaar zijn er overigens enkele aanpassingen doorgevoerd in het SEU-examen Uitzendprofessional.

Certificering

Ondanks de daling in het aantal examens afgelopen jaar is Kramer niet ontevreden over de cijfers van 2020. “De cijfers van 2020 laten zien dat werkgevers en werknemers nog altijd veel waarde hechten aan kennis en kwaliteit. Zeker in een hevig concurrerende markt is certificering een uitstekende manier om je als bureau én werknemer te onderscheiden van anderen. Al met al zijn we – gezien de omstandigheden – niet ontevreden over de cijfers van 2020.”

Volg Flexmarkt op LinkedIn:

Over Auteur

Reageer