Minimumloon voor alle opdrachtnemers

0

Niet alleen hebben opdrachtnemers die werken volgens een overeenkomst van opdracht vanaf 1 januari 2018 recht op tenminste het minimumloon, dat geldt ook mensen die werken volgens een aanneem- , uitgeef- of vervoersovereenkomst.

De ministerraad heeft ingestemd met een maatregel hiertoe van minister Asscher van Sociale Zaken en Werkgelegenheid.

Overeenkomst van opdracht

Naast de werknemers en de zp’ers is er nog een derde groep werkenden: de mensen die aan de slag zijn als opdrachtnemer. In totaal werken jaarlijks 431.000 mensen als opdrachtnemer. Zij hebben geen arbeidsovereenkomst, maar willen of kunnen ook niet voldoen aan de voorwaarden van het zelfstandig ondernemerschap (zzp).
Om uitbuiting van deze groep te voorkomen besloot het kabinet daarom eerder al dat werk onder een overeenkomst van opdracht (ovo) tenminste het wettelijk minimumloon (Wml) moet opleveren.

Aanneem- , uitgeef-, en vervoersovereenkomst

Dit laat echter opnieuw ruimte voor discussie omdat er naast de ovo ook andere overeenkomsten zijn, zoals de aanneem- , uitgeef- en vervoersovereenkomst. Het kabinet trekt deze nu allemaal gelijk. Hierdoor vallen er zo’n 60.000 mensen extra onder het Wml.

Bron: rijksoverheid

Lees ook: Minimumloon stijgt per 1 juli 2017

Over Auteur

De redactie van Flexmarkt zorgt er gezamenlijk voor dat jij op de hoogte blijft van inspirerende en vooral betrouwbare vakinformatie over gerelateerde onderwerpen op gebied van flexwerkers, ondernemen, payroll en de uitzendbranche.

Reageer