Ontslag door overgewicht

0

Een werknemer is te zwaar en wordt afgekeurd door de
keuringsarts. Na een periode van afvallen is de werknemer weer op gewicht en
wordt goedgekeurd. Na een half jaar is hij wéér te zwaar. De werkgever dient een
verzoek tot ontbinding van de arbeidsvoorwaarden in bij de
kantonrechter.

Een 56-jarige werknemer werkte vanaf 1993 als scheepskok bij een bedrijf. In november 2005 werd de kok medisch gekeurd, maar de arts keurde hem af omdat hij te zwaar was. De werknemer mocht geen werkzaamheden meer verrichten tot het moment dat hij weer op gewicht zou zijn. De werkgever gaf de kok de tijd om tien tot twaalf kilo af te vallen. In de periode dat de werknemer geen werkzaamheden heeft verricht heeft de werkgever zijn loon doorbetaald.

De zwaargewicht werd in juni 2006 opnieuw gekeurd en is toen goedgekeurd voor een periode van zes maanden. Hij ging daarop op 27 juni weer aan het werk.

Maar in januari 2007 is de werknemer opnieuw bij de keuringsarts geweest die de man voor de tweede keer heeft afgekeurd omdat hij weer te zwaar was. De werkgever besloot daarop om een verzoek tot ontbinding van de arbeidsovereenkomst in te dienen bij de kantonrechter.

Eigen schuld
Bij de kantonrechter voerde de werkgever aan dat de werknemer door zijn eigen toedoen niet in staat is om de overeengekomen werkzaamheden te verrichten omdat hij tot twee keer toe is afgekeurd vanwege overgewicht. Voorts verweet de werkgever hem dat hij niet de discipline kan opbrengen om af te vallen zodat hij wel in staat is om te werken. De werkgever wilde dan ook dat de arbeidsovereenkomst wordt ontbonden zonder dat de werkgever een vergoeding hoeft te betalen.

Alles gedaan
De kok gaf aan dat hij alles in het werk heeft gesteld om weer op het juiste gewicht te komen maar dat het hem niet is gelukt. Hij vindt ontslag te ver gaan omdat hij al geruime tijd in dienst is bij de werkgever en altijd goed heeft gefunctioneerd. Hij verzocht de kantonrechter dan ook om zijn arbeidsovereenkomst niet te ontbinden. En indien de kantonrechter zijn arbeidsovereenkomst wel zou ontbinden dan wilde hij een ontslagvergoeding.

Geen bijzondere omstandigheden
De kantonrechter in Rotterdam deelde het standpunt van de werknemer niet. Door zijn overgewicht is de werknemer niet in staat om te werken. De werknemer heeft geen bijzondere omstandigheden aangevoerd waaruit blijkt dat het hem niet verweten kan worden dat hij zijn overgewicht houdt. De kantonrechter ontbond de arbeidsovereenkomst per 1 mei 2007 en de werknemer kreeg geen vergoeding mee.

Gerelateerd:
> Werknemers te dik
> ‘Werkgever claimt inspraak op leefstijl werknemer’

Zie ook:
> Bereken uw eigen Body Mass Index
> Calorie-arme recepten
Bron: Planet.nl

 

 

Over Auteur

De redactie van Flexmarkt zorgt er gezamenlijk voor dat jij op de hoogte blijft van inspirerende en vooral betrouwbare vakinformatie over gerelateerde onderwerpen op gebied van flexwerkers, ondernemen, payroll en de uitzendbranche.

Reageer