Opzegging door de werknemer voorafgaand aan het dienstverband

0

Werkgever dient hoge schadeclaim
in

Drie maanden voor aanvang van het dienstverband zijn partijen tot overeenstemming gekomen over een dienstverband. In de arbeidsovereenkomst is een proeftijdbeding van één maand opgenomen. Kort voor aanvang van het dienstverband heeft de nieuwe werknemer aangegeven van dit dienstverband af te zien. De werkgever heeft vervolgens een schadeclaim van ruim 35.000 euro ingediend bij de werknemer, wegens alle kosten die gemaakt zijn in de werving en selectieprocedure. De kwestie werd aan de Kantonrechter voorgelegd.
 
De beslissing
De rechter is van oordeel dat het proeftijdbeding aan de werknemer een opzeggingsbevoegdheid geeft. Dat de werknemer die heeft gebruikt voordat het dienstverband is aangevangen levert geen misbruik van die bevoegdheid op. De werknemer heeft aangevoerd dat hem na het ondertekenen van de arbeidsovereenkomst omstandigheden zijn gebleken, die hem een andere kijk op zijn nieuwe werkgever heeft gegeven. Hoewel de werknemer deze omstandigheden niet heeft geopenbaard, heeft de rechter aangenomen dat de werknemer er niet op uit is geweest de nieuwe werkgever louter schade te brengen. De werknemer hoeft de schade niet te betalen.
Kantonrechter Amsterdam 26 augustus 2004, Jurisprudentie Arbeidsrecht 2004, nr. 263

 

Commentaar
Het proeftijdbeding geeft zowel de werkgever als de werknemer de gelegenheid gedurende een korte periode te beoordelen of de verwachtingen die in de sollicitatieprocedure over en weer zijn gewekt ook werkelijkheid zijn. De werkgever dient zich bedacht te zijn op het feit dat de werknemer zich al voor de aanvang van het dienstverband kan bedenken.
 
Bron: mr J.M. Caro, Advocatenkantoor Werk & Wet

Over Auteur

De redactie van Flexmarkt zorgt er gezamenlijk voor dat jij op de hoogte blijft van inspirerende en vooral betrouwbare vakinformatie over gerelateerde onderwerpen op gebied van flexwerkers, ondernemen, payroll en de uitzendbranche.

Reageer