Rechter: detacheren is niet re-integreren, loonsanctie voor detacheringsbedrijf

0

Een detacheringsbedrijf krijgt een loonsanctie van UWV wegens onvoldoende re-integratie-inspanningen. De Raad van Beroep buigt zich over het besluit.

Het detacheringsbedrijf kreeg van UWV een loonsanctie opgelegd, omdat het de re-integratie buiten het bedrijf te laat in gang had gezet. De periode dat loon moet worden doorbetaald, werd verlengd met een jaar. Een terechte sanctie, zo oordeelde de rechtbank eerder. Het detacheringsbedrijf ging daarop in hoger beroep bij de Raad van Beroep.

De werknemer, die werkte als elektromonteur voor 40 uur per week, meldde zich ziek met psychische en lichamelijke klachten. Het detacheringsbedrijf vond dat het had voldaan aan zijn reïntegratieverplichtingen. De werknemer werd gedetacheerd bij bedrijf X, met als doel om hem in dienst te laten treden bij dat bedrijf als werkvoorbereider of calculator.

1e of 2e spoor?

De zaak draait om de vraag of de plaatsing bij bedrijf X moet gezien worden als spoor 1 of spoor 2. Want wat is precies het verschil? Wanneer een arbeidskundige vaststelt dat de werknemer niet meer in de eigen organisatie kan re-integreren (spoor 1), dan moet de werkgever op zoek naar mogelijkheden buiten het bedrijf (spoor 2). Een tweede-spoortraject moet binnen 6 weken na de eerstejaarsevaluatie beginnen.

UWV oordeelde dat dit ‘tweede-spoortraject’ niet was ingezet. Voor een detacheringsbedrijf betekent spoor 1 namelijk begeleiding naar werk bij de oorspronkelijke inlener, werk bij een andere inlener of werk bij de detacheerder, waarbij de werknemer bij dezelfde formele werkgever in dienst blijft. Door de werknemer te detacheren op een functie bij een bedrijf is hier sprake van werkzaamheden bij een andere inlener, en dat is nog altijd in het kader van spoor 1.

Conclusie

Deze werkzaamheden vinden nog steeds plaats binnen de activiteiten, gericht op werkhervatting binnen de eigen organisatie, vond ook de rechtbank. De Raad van Beroep volgt deze redenering. De detacheerder heeft te lang gewacht met het bevorderen van reintegratie bij een andere werkgever, oordeelt de Raad van Beroep. De loonsanctie blijft in stand.

Centrale Raad van Beroep, 11 september 2023 (ECLI:NL:CRVB:2023:1707)

Over Auteur

De redactie van Flexmarkt zorgt er gezamenlijk voor dat jij op de hoogte blijft van inspirerende en vooral betrouwbare vakinformatie over gerelateerde onderwerpen op gebied van flexwerkers, ondernemen, payroll en de uitzendbranche.

Reageer