Risicoaansprakelijkheid bij verkeersongeval tijdens werktijd

0

De zorgplicht is door opdrachtgever en uitzendbureau
volledig nageleefd. Toch is het uitzendbureau aansprakelijk voor de schade van
de werknemer.

De feiten
Een uitzendkracht is op het bedrijfsterrein van de opdrachtgever, tijdens werktijd, een verkeersongeval overkomen. Hij verleende geen voorrang aan een bestelbus. De uitzendkracht heeft zowel het uitzendbureau als de opdrachtgever aansprakelijk gesteld voor de schade. De kantonrechter heeft de vorderingen afgewezen voor zover die waren gebaseerd op tekortkoming en de zorgplicht die een werkgever en een opdrachtgever in acht te nemen hebben bij de arbeidsomstandigheden. Wel is het uitzendbureau als formele werkgever aansprakelijk gesteld op grond van de wettelijke bepalingen waaruit een risicoaansprakelijkheid voor de werkgever volgt in geval van een verkeersongeval tijdens werktijd. De werkgever zou slechts niet aansprakelijk zijn als er sprake was geweest van opzet of bewuste roekeloosheid, waarvan geen sprake was. De uitzendkracht wil in hoger beroep ook de aansprakelijkheid van de opdrachtgever laten vaststellen.
 
De beslissing
Het Gerechtshof overweegt dat de wettelijke aansprakelijkheidsbepaling met zich mee kan brengen dat de werkgever aansprakelijk is voor schade van de werknemer, terwijl de zorgverplichting van de werkgever volledig is nageleefd. Deze wettelijke bepaling is uitsluitend van toepassing op de partijen die bij een arbeidsovereenkomst zijn betrokken, en daarom niet op de opdrachtgever.
 
Gerechtshof Amsterdam 24 augustus 2006, Jurisprudentie Arbeidsrecht 2006, nr.236
 
Commentaar
De risicoaansprakelijkheid van een werkgever is een gegeven. Ook al is alles gedaan om de arbeidsomstandigheden volledig veilig te laten zijn.
 
Bron: mr. J.M. Caro, Advocatenkantoor Werk & Wet

Over Auteur

De redactie van Flexmarkt zorgt er gezamenlijk voor dat jij op de hoogte blijft van inspirerende en vooral betrouwbare vakinformatie over gerelateerde onderwerpen op gebied van flexwerkers, ondernemen, payroll en de uitzendbranche.

Reageer