Tence: hoe investeren in duurzame inzetbaarheid flexwerker?

2

Investeren in duurzame inzetbaarheid van flexkrachten is goed, maar de overheid baseert zich daarbij teveel op wetmatigheden uit oude economie, waardoor wetgeving niet het gewenste resultaat oplevert.

Dat stelt Tence Inzetbureau in een white paper over duurzame inzetbaarheid (zie bijlage onder).

Proeftijd
Door de ‘nieuwe economische werkelijkheid’ leiden initiatieven van de wetgever in de praktijk tot andere uitkomsten. Als voorbeeld geeft Tence het proeftijdverbod. In een tijdelijk contract van zes maanden of korter mag geen proeftijd meer worden opgenomen. In de praktijk kiezen werkgevers nu voor uitzenden of een korter contract.

Transitievergoeding
Het zelfde averechte effect geldt voor de transitievergoeding, bedoeld om mensen naar een andere baan te begeleiden. Die transitievergoeding moet worden betaald als de werkgever een medewerker (tijdelijk of vast) ontslaat die minimaal twee jaar in dienst is. Gevolg; werkgevers proberen de duur van het dienstverband te beperken tot maximaal twee jaren om onder het betalen van de transitievergoeding uit te komen.

Trends duurzame inzetbaarheid
Tence Inzetbureau ziet vier trends die grote invloed hebben op duurzame inzetbaarheid van werkenden. De werkgever die zich daarop richt ziet zijn investeringen in de duurzame inzetbaarheid van medewerkers wel beloond:

  • Overal en altijd digitaal; in een 24/7-economie waar iedereen kan werken waar en wanneer hij wil verandert de werkgever-werknemer-relatie. Medewerkers zijn trouwer aan en werken harder voor een organisatie die dat faciliteert.
  • Investeren in jong en oud; om het gat tussen jong en oud te dichten moeten investeringen gericht zijn op het aan het werk helpen van jongeren en aan het werk houden van ouderen.
  • Flexibele arbeidsvormen; organisaties moeten flexibel zijn en dus moeten mensen en arbeidsvormen ook flexibel kunnen meebewegen met die veranderende organisatie.
  • Sharing economy; zuiniger zijn met middelen en delen van ‘resources’ betekent ook het kunnen ‘delen’ van arbeidskrachten en dus een andere kijk op vast en flex.

    Bron: Tence Inzetbureau

Lees ook:
Wet Werk en Zekerheid: de veranderingen op een rij

Over Auteur

De redactie van Flexmarkt zorgt er gezamenlijk voor dat jij op de hoogte blijft van inspirerende en vooral betrouwbare vakinformatie over gerelateerde onderwerpen op gebied van flexwerkers, ondernemen, payroll en de uitzendbranche.

2 reacties

  1. HNM Stroek op

    Bijzonder van Tence. Laten ze eerst de hand in eigen boezem steken als het om duurzame inzet gaat(ook bij de vele zusterbedrijven).

Reageer