Wat is arbodienstverlening?

0

Bedrijven moeten zich bij het opstellen en uitvoeren van een goed arbeidsomstandighedenbeleid en ziekteverzuimbeleid deskundig laten ondersteunen. Een werkgever kan kiezen voor een contract met een arbodienst of voor een
maatwerkregeling.

Arbodienstverlening

Uw werkgever moet zich deskundig laten ondersteunen bij de volgende taken:

  • advies en toetsing van de risicoinventarisatie en -evaluatie (RI&E)
  • ziekteverzuimbegeleiding (door de bedrijfsarts)
  • periodiek arbeidsgezondheidskundig onderzoek (PAGO) (door de bedrijfsarts)
  • aanstellingskeuringen (door de bedrijfsarts).

Arbodienst of maatwerkregeling

Voor de deskundige ondersteuning bij arbobeleid en verzuimbeleid kan een werkgever kiezen voor een contract met een arbodienst. Ook kan hij kiezen voor maatwerkregeling. Hij bepaalt dan zelf hoe en met welke deskundige de preventie en begeleiding van ziekteverzuim wordt geregeld. Er moet in ieder geval een bedrijfsarts worden ingeschakeld. De ondernemingsraad moet instemmen met de maatwerkregeling.

Preventiemedewerker

In een bedrijf moet een preventiemedewerker aanwezig zijn. Dit is één van de werknemers. In kleine bedrijven (25 werknemers of minder) kan een werkgever zelf de preventiemedewerker zijn. De preventiemedewerker houdt zich bezig met de veiligheid en gezondheid op de werkvloer.

Over Auteur

De redactie van Flexmarkt zorgt er gezamenlijk voor dat jij op de hoogte blijft van inspirerende en vooral betrouwbare vakinformatie over gerelateerde onderwerpen op gebied van flexwerkers, ondernemen, payroll en de uitzendbranche.

Reageer