ZZP Nederland werkt aan pensioen

2

ZZP Nederland is in gesprek met twee grote banken en enkele grote pensioenfondsen over een pensioenregeling voor zelfstandigen.

De organisatie voor zzp’ers (zelfstandigen zonder personeel) hoopt nog voor het einde van het jaar zo ver te zijn dat zij die haar achterban kan aanbieden, zegt bestuurslid Leo Vollebregt van de belangenorganisatie voor zzp’ers.

Veruit de meeste werknemers bouwen een aanvullend pensioen op via de pensioenregeling van hun bedrijf of bedrijfstak. Zzp’ers zijn als ondernemer zelf verantwoordelijk voor een oudedagsvoorziening als aanvulling op de AOW. Maar uit onderzoek blijkt dat 25 tot 50 procent dit niet doet. Zij vinden het vaak te duur of zijn slecht op de hoogte van de mogelijkheden van pensioenopbouw.

Het aantal zzp’ers is de afgelopen jaren flink toegenomen en inmiddels telt Nederland er 675.000. De Sociaal-Economische Raad (SER) concludeerde onlangs in een ontwerpadvies dat er iets aan de pensioenen voor zzp’ers moet worden gedaan. Het blijft hun eigen verantwoordelijkheid, vindt de raad. Maar zij moeten wel dezelfde (fiscale) mogelijkheden krijgen als werknemers om een pensioen op te bouwen.

De raad ziet ook een taak weggelegd voor de organisaties van zzp’ers. Zij kunnen hun leden "pensioenbewuster" maken door hen wegwijs te maken in pensioenland. Maar zij kunnen ook initiatieven nemen om nieuwe pensioenproducten te (laten) ontwikkelen die aansluiten op de wensen van zzp’ers.

ZZP Nederland, dat ruim 13.000 leden heeft, is daarmee bezig en voert gesprekken met een aantal banken en pensioenfondsen. "Niet met verzekeraars", zegt Vollebregt. "Die hebben met woekerpolissen en hoge kosten zzp’ers die bij hen pensioenen regelden, op hoge kosten gejaagd."

Over Auteur

De redactie van Flexmarkt zorgt er gezamenlijk voor dat jij op de hoogte blijft van inspirerende en vooral betrouwbare vakinformatie over gerelateerde onderwerpen op gebied van flexwerkers, ondernemen, payroll en de uitzendbranche.

2 reacties

 1. Alex van Zanten op

  Wat een vooringenomen houding van ZZP Nederland. Er zijn verzekeraars die verre blijven van de “woekerpolissen” en er zijn banken die volop meedoen aan “woekerpolissen”. Dan is er ook volop vertrouwen in de pensioenfondsen. Hierbij wordt voorbij gegaan aan het beleggingsbeleid en de dekkingsgraden die zwaar onder nul zijn. Heerlijk dat deze organisatie voor mij opkomt. Hiermee geven zij aan geen flauw benul te hebben van pensioen. Oftewel zoals de AFM al schreef in het rapport “pensioen in de tweede pijler”, als je niet weet wat je doet, of je doet dit af en toe, stop er dan mee.

 2. Leo Vollebregt op

  Alex , |Maak je geen zorgen
  Wij hebben ons verzekerd van de beste deskundigen op dit gebied in Nederland en van WB en EU , die onafhankelijk maar kritisch,staan tov aanbieders.
  De opmerking over verzekeraars is gebaseerd op hun gedrag in het verleden. Wij praten ook met hen, maar niet met diegenen die bijv. de Wabeke norm denken te moeten blijven hanteren
  mvgr

Reageer