VAR verdwijnt per 1 mei

0

De Verklaring arbeidsrelatie (VAR) voor zzp’ers zal per 1 mei verdwijnen. Er komt een implementatietermijn voor de invoering van de wet Deregulering Beoordeling Arbeidsrelaties (wet DBA) tot 1 mei 2017.

In de Eerste Kamer tekende zich dinsdagavond namelijk een meerderheid af die een afschaffing per 1 mei steunt. De stemming in de Senaat is overigens pas volgende week, maar lijkt dus zeker dat de Wet DBA wordt aangenomen.
Staatssecretaris Eric Wiebes (Financiën) wilde al langere tijd af van de VAR, maar hij stuitte op verzet in de Senaat. Hij deed een reeks toezeggingen. Zo komt er een langere overgangsfase (implementatietermijn) van een jaar (tot 1 mei 2017). Vanaf dat moment wordt de beoogde wet DBA gehandhaafd.

Onrust en onduidelijkheid
De VAR wordt vervangen de wet DBA waarbinnen opdrachtgevers, zzp’ers en intermediairs via  modelovereenkomsten moeten gaan werken.
Er is veel weerstand tegen de invoering van de wet DBA die onrust op de zzp-markt veroorzaakt omdat er onduidelijk is hoe het werken met modelovereenkomsten in de praktijk zal uitpakken. Vorige week nog riep de NBBU Wiebes op de wet DBA langer uit te stellen. Ook zzp-organisaties vroegen enkele dagen geleden in een brief aan de Eerste Kamer om meer duidelijkheid over uitvoeringsrisico’s.

Lees hier het verslag van het debat in de Eerste Kamer van 26 januari over de deregulering beoordeling arbeisrelaties (wet DBA).

Bron: ANP, redactie Flexmarkt

Lees ook:

Over Auteur

De redactie van Flexmarkt zorgt er gezamenlijk voor dat jij op de hoogte blijft van inspirerende en vooral betrouwbare vakinformatie over gerelateerde onderwerpen op gebied van flexwerkers, ondernemen, payroll en de uitzendbranche.

Reageer