Verleng modelovereenkomsten voor 1 oktober

0

De Belastingdienst verwijdert verlopen modelovereenkomsten. Dit soort overeenkomsten die opdrachtgevers met zzp’ers afsluiten zijn vijf jaar geldig. De eerste edities daarvan zijn verlopen. Om ermee te blijven werken kun je verlenging aanvragen.

De Belastingdienst beschouwt niet elke zelfstandige of freelancer ook daadwerkelijk als zelfstandige. Bijvoorbeeld als de fiscus vindt dat er sprake is van werkgeversgezag tussen de opdrachtgever en -nemer.
Om voorafgaand aan een klus duidelijkheid te krijgen, kun je het zogenoemde modelovereenkomst gebruiken. Voor verschillende branches en beroepsgroepen heeft de Belastingdienst modelovereenkomsten goedgekeurd. Met dat contract geeft de fiscus vooraf vrijwaring voor het betalen van loonheffingen. Overigens is het werken met een modelovereenkomst niet verplicht.

Modelovereenkomsten zijn niet eeuwig houdbaar

Een goedgekeurde modelovereenkomst is meestal vijf jaar geldig. De eerste modelovereenkomsten zijn in 2015 afgegeven, die zijn dus al even verlopen. Deze overeenkomsten gaat de Belastingdienst vanaf 1 oktober 2022 verwijderen.

Voor de overeenkomsten die later zijn ingegaan geldt dat de Belastingdienst die na zes maanden na de geldigheidsdatum gaat verwijderen. De fiscus bewaart ze zes maanden, zodat je verlening kunt aanvragen.

Hoe verleng je de modelovereenkomst?

Alleen de opsteller (HR/opdrachtgever) van de modelovereenkomst kan een verlening aanvragen. Dat kan door een mail te sturen naar de Belastingdienst: modelovereenkomst@belastingdienst.nl. Daarin moet het volgende staan:

  • Nummer en datum van de modelovereenkomst die je wilt verlengen;
  • In een bijlage de tekst van de modelovereenkomst die je wilt verlengen, eventueel met wijzigingen;
  • Je RSIN of btw-identificatienummer;
  • Je naam;
  • Je telefoonnummer.

De Belastingdienst belooft binnen twee weken een ontvangstbevestiging te sturen, met de gegevens van de behandelaar. Binnen acht weken krijg je dan bericht over het verzoek. Mocht de fiscus dat niet halen, dan verlengen ze tijdelijk de goedkeuring van de verlopen overeenkomst.

Bron: PWnet

Lees ook:

Volg Flexmarkt op LinkedIn:

Over Auteur

De redactie van Flexmarkt zorgt er gezamenlijk voor dat jij op de hoogte blijft van inspirerende en vooral betrouwbare vakinformatie over gerelateerde onderwerpen op gebied van flexwerkers, ondernemen, payroll en de uitzendbranche.

Reageer