Recordaantal ICT-vacatures

0

Nederland had in augustus een recordaantal online vacatures voor ICT-functies. Wat daarbij opvalt is dat veel werkgevers kandidaten lokken door hen vaste contracten aan te bieden. Zij zoeken vooral kandidaten voor fulltime-functies op HBO+-niveau. 

Dit blijkt uit cijfers van Big Data vacaturetool Jobfeed, waar AG Connect exclusief inzage in heeft gekregen.

Nederland had in augustus een recordaantal online vacatures voor ICT-functies: 22.801 stuks. Dat is het hoogste aantal dit jaar en 10.000 meer dan in de maand augustus van 2017.

Fulltime banen

Bij de meeste ICT-vacatures die in de afgelopen zomermaand online hebben gestaan, ging het om fulltime functies. Ruim vier op de tien (83%) van de werkgevers is op zoek naar ICT’ers voor meer dan 32 uur per week. Slechts 9% is voor parttime ICT-banen, en 7% is voor functies die zowel fulltime als parttime ingevuld kunnen worden.

Lokken met vast contract

De dringende vraag naar ICT’ers was voor driekwart (75%) van de zoekende werkgevers in augustus reden vaste contracten aan te bieden. Een bescheiden 12% is voor freelancewerk; 5% van de vacatures is voor een functie met daarbij de mogelijkheid van een vast contract.
In slechts 1,8% van de vacatures gaat het om detachering of een interim baan. Stage- of afstudeerplaatsen vormen nog geen procent van het recordaantal ICT-vacatures dat in augustus dit jaar online is geplaatst. ICT-bijbanen en -vrijwilligerswerk scoren nog minder.

Opleidingsniveau ICT’ers

Naast de grote vraag plus het lokken met vaste contracten speelt er nog een opvallende arbeidsmarkttrend. De gevraagde ICT’ers zijn vooral HBO+ qua genoten opleiding. Vacatures op HBO-niveau vormen ruim een derde (34%) van de vacatures en het hoger geschaalde HBO/WO is nog wat groter (37%).
Kandidaten van universiteitsniveau (‘puur’ WO) zijn goed voor 11% van de uitstaande vacatures. MBO zit daar wat onder (9%), gevolgd door MBO/HBO (7%). Het grote tekort lijkt vooralsnog dus niet te leiden tot het verlagen van opleidingseisen, dan wel het vragen van relatief lager opgeleide ICT’ers om die dan bijvoorbeeld middels training of bijscholing op hoger niveau te krijgen.

Meeste vraag in Randstad

In Noord-Holland is de behoefte aan ICT’ers momenteel het grootst, blijkt uit de database van Textkernel. Deze provincie heeft afgelopen maand 22% van de 22.801 ICT-vacatures voor zijn rekening genomen. Amsterdam neemt daarbij met 3.200 vacatures het leeuwendeel voor haar rekening:. Daarna volgt Zuid-Holland, met zo’n 19% van de ICT-vacatures die de afgelopen vier weken online zijn gepost. Vervolgens komen Utrecht (ruim 14%) en Noord-Brabant (13,5%).

ICT-sector

Gekeken naar branches waarin IT’ers worden gezocht, blijkt het vooral de ICT-sector te zijn waar de meeste vraag is. Daarna volgt op flinke afstand de zakelijke dienstverlening, die zelf weer grote voorsprong heeft op andere sectoren van de Nederlandse economie.

Bron: AG Connect

Lees ook: Aantal online vacatures bereikt recordhoogte

 

Over Auteur

redactieflexmarkt

De redactie van Flexmarkt zorgt er gezamenlijk voor dat jij op de hoogte blijft van inspirerende en vooral betrouwbare vakinformatie over gerelateerde onderwerpen op gebied van flexwerkers, ondernemen, payroll en de uitzendbranche.

Reageer