Sterke groei in MBO-vacatures

0

Het marktaandeel van MBO-vacatures is de afgelopen vijf jaar sterk toegenomen. In het afgelopen kwartaal werd er in meer dan de helft van de online vacatures gevraagd naar vakmensen met een diploma op MBO-niveau. Het marktaandeel hoger opgeleiden op de vacaturemarkt daalt.

Jobdigger analyseerde de ontwikkelingen in het gevraagde minimale opleidingsniveau en constateert een duidelijke verschuiving in de vraag naar mbo-opgeleid personeel.

MBO’ers

Er is meer vraag naar MBO’ers. Zo is de vraag in het tweede kwartaal van dit jaar met maar liefst 13% gestegen ten opzichte van 2014. In het afgelopen kwartaal werd er in meer dan de helft van de online vacatures gevraagd naar vakmensen met een diploma op mbo-niveau.

Hoger opgeleiden

Jobdigger constateert bovendien dat de vraag naar mensen met een HBO- of WO-niveau de laatste jaren geleidelijk afneemt. Het marktaandeel van HBO-vacatures is in het tweede kwartaal van 2018 met 9% verminderd ten opzichte van 2014. Ook de vraag naar wo-personeel daalde in dezelfde periode met 6%. Het omslagpunt heeft in het derde kwartaal van 2015 plaatsgevonden; toen was er meer vraag naar mensen met een MBO-niveau dan naar mensen met een HBO-niveau.

Krapte arbeidsmarkt

De trend in het gevraagde minimale opleidingsniveau laat eveneens zien hoe groot de krapte op de arbeidsmarkt is en hoe bepaalde sectoren al jaren kampen met grote tekorten aan gekwalificeerd personeel. Vooral in de sectoren industrie, techniek en logistiek blijft de vraag naar vakmensen met een MBO-niveau hoog. Zo blijkt ook uit het rapport over moeilijk vervulbare vacatures dat het UWV onlangs publiceerde.

Meest gevraagde beroepen

Opmerkelijk is dat als we ons verdiepen in de ontwikkeling van de meest gevraagde beroepen, we geen grote verschuivingen zien; de afgelopen vijf jaar staan functies als chauffeur, logistiek medewerker, productiemedewerker, service- en elektromonteur, verkoopmedewerker en verzorgende IG in de top 10 van meest gevraagde beroepen op mbo-niveau.

Bron: Jobdigger

Over Auteur

redactieflexmarkt

De redactie van Flexmarkt zorgt er gezamenlijk voor dat jij op de hoogte blijft van inspirerende en vooral betrouwbare vakinformatie over gerelateerde onderwerpen op gebied van flexwerkers, ondernemen, payroll en de uitzendbranche.

Reageer