‘Flex in transformatie’

0

Corona zet de turbo op een nieuwe toekomst. We leven niet in een tijdperk van verandering leven, maar in een verandering van tijdperk. Dat geldt zeker voor de flexbranche. Wim Davidse, hoofdredacteur Flexmarkt, over ‘Flex in transformatie’.

“Het tweede kwartaal is geworden wat we er sinds maart van verwachtten en vreesden: heftige maanden met bizarre krimp. In de flexbranche, op de arbeidsmarkt, in de economie, in Nederland, in de rest van Europa en in de hele wereld. Een economische krimp van ruim 9% ten opzichte van het jaar daarvoor. Dat is wat je met recht ‘historisch’ mag noemen. In maart en ook in de rest van het voorjaar gingen we nog uit van een V-herstel. Maar een zomer wijzer en wat virusonderdrukkingsillusies armer, zetten we nu in op een ‘swoosh-herstel’ – een herstel in de vorm van het Nike-logo. Niet supersnel, zeker wel herstel, maar nog niet alles volledig compenserend in de tweede helft van 2020. Daar hebben we waarschijnlijk nog een jaartje of anderhalf tot twee extra voor nodig. Op zich niks mis mee, want ook in 2016-2017, toen de economie net zo groot was als nu, hadden we het goed.

Lees ook: Uitzendbranche klimt uit het coronadal

Zijn we dan volgend jaar of wat later weer terug waar we in 2019 waren gebleven? Ja dus. En nee. Absoluut zeker: nee. Al jaren hoor ik de Rotterdamse schenen schoppende professor Jan Rotmans zeggen dat we niet in een tijdperk van verandering leven, maar in een verandering van tijdperk. ‘Veel mensen voelen chaos en onbehagen, volgens mij heeft dat te maken met de overgang naar een nieuw tijdperk’, heb ik hem eind 2018 – toen er nog veel hard voor de wind ging – horen zeggen. Zelf gaf ik toen al een poosje lezingen met titels als ‘Flex in transformatie: afdalen en dan afslaan’. Zaken gaan fundamenteel veranderen. Bedrijven, businessmodellen, banen en beroepen gaan vanaf nu in een hoger tempo verdwijnen, veranderen en verschijnen. Nieuwe kennis en andere competenties worden belangrijker.

Lees ook: Om- en bijscholing is de (enige) oplossing voor herstel arbeidsmarkt

‘Slowly, slowly, and then suddenly’, was het antwoord van Ernest Hemingway op de vraag hoe het na al zijn succesboeken toch zo slecht kon gaan met zijn financiële situatie. Corona zet de turbo op een nieuwe toekomst, zie de dit voorjaar ineens versnelde digitalisering van processen en de introductie van duurzaamheid als criterium voor wel of geen overheidssteun. We trekken nu niet aan een elastiek dat z’n oorspronkelijke vorm weer aanneemt als we loslaten. We verbuigen nu een paperclip. En die veert niet terug als we loslaten. Met een mooi woord heet dat hysteresis. Rotmans’ Verandering van Tijdperk.

De Canadese historica Margaret MacMillan sprak begin mei in The Economist over een ‘juncture where the river of history changes direction’. Een knooppunt waar de rivier van de geschiedenis haar koers verlegt, ik vind dat een prachtige beeldspraak. Deze stelling durf ik dan ook wel aan: het jaar 2020 zal later worden gezien als het jaar waarin een tijdperk is afgesloten, en de Vierde Industriële Revolutie is begonnen. Hoogste tijd dus voor creative destruction. Wat gaat er verdwijnen, wat gaat er veranderen en wat gaat er verschijnen. Wat betekent dat voor onze doelgroepen, ons businessmodel en onze manier van werken. Of heeft u nog steeds een elastiekje voor ogen?

Dit is het voorwoord van Wim Davidse (hoofdredacteur Flexmarkt) in de nieuwe editie van Flexmarkt, die vandaag is verschenen.

FleXevent op 22 september

Wim Davidse is dagvoorzitter/spreker op het komende FleXevent op 22 september a.s. in Utrecht is het thema dan ook Naar flexbureau 4.0 – het flexbureau voor de toekomst. Deelnemers krijgen antwoorden op vragen als: Wat is de impact van technologie op het werk die ons werk- en de werkvraag veranderen? Hoe herken en selecteer je talent van de toekomst? Bekijk hier het programma. U kunt zich nu inschrijven voor het FleXevent.

 

 

Over Auteur

De redactie van Flexmarkt zorgt er gezamenlijk voor dat jij op de hoogte blijft van inspirerende en vooral betrouwbare vakinformatie over gerelateerde onderwerpen op gebied van flexwerkers, ondernemen, payroll en de uitzendbranche.

Reageer