Column Franziska Szabó: KI en ik

0

In haar column voor Flexmarkt beschrijft Franziska Szabó (PA Online) haar zoektocht naar het goed inzetten van Kunstmatige Intelligentie (KI). Wanneer gebruik je het en wanneer is inbreng van ‘de mens’ gewenst? 

Als fervente SciFi-kijker heb ik vrij veel films en series gezien over KI (kunstmatige intelligentie). Daarmee ook wat de mogelijkheden, geweldige toepassingen en de eventuele gevaren kunnen zijn. De ontwikkelingen gaan steeds sneller. Het lijkt niet meer bij te houden.

Wat mij verbaast zijn de tegenstellingen. Aan de ene kant gaat de technologische ontwikkeling ontzettend snel, en aan de andere kant houden we vast aan ‘het oude vertrouwde’. We gebruiken bijvoorbeeld ChatGPT voor het schrijven van columns, publicaties en wat al niet meer, terwijl we kort geleden nog stemden met een rood potlood van precies de juiste tint op een formulier dat nauwelijks in het stemhokje past. Stemmen via een computer zou namelijk fraudegevoelig kunnen zijn.

Ook ik maak inmiddels op kleine schaal gebruik van KI, vaak zelfs zonder dat ik het door heb. Dat zoekmachines als Google en Bing zijn versterkt met KI is al lang bekend. Daar kijkt niemand meer van op. In mijn zoektocht naar kandidaten voor de verschillende vacatures gebruik ik KI, bewust of onbewust, via de verschillende vacaturesites en LinkedIn. We worden dus dagelijks geholpen door KI in het zoeken naar wat we allemaal nodig hebben of meer informatie over willen verkrijgen.

Eerlijk is eerlijk: het is erg handig, bespaart tijd en werkt ontzettend prettig.

Er zijn programma’s die stellen dat het matchen van passend personeel op de verschillende vacatures volledig automatisch kan plaatsvinden, dus met behulp van KI.

Ik blijf dit een lastige vinden. De mens blijft nodig binnen bemiddeling. Temeer daar werkzoekenden  liever met een mens spreken dan met een avatar. Zelf vind ik het ook leuker en zinvoller om het gesprek met een mogelijke kandidaat aan te gaan. Juist een goed gesprek – door te achterhalen wat iemand zoekt, waar men trots op is en diepere vragen te stellen – maakt het een wisselwerking. Die gesprekken met sollicitanten en het zorgen voor de match maakt het vak van bemiddeling voor flex en vast erg leuk.

Een programma als ChatGPT zou mogelijk ook de introductie kunnen schrijven, maar dat doe ik graag zelf. Ik vind het te belangrijk om mijn indruk, inzichten en het gevoel dat ik over een sollicitant heb weer te geven en dit uitgebreid over te brengen aan de opdrachtgever in een schriftelijke introductie.

Inmiddels heb ik een paar kleine workshops over KI achter de rug. De mogelijkheden zijn enorm van het schrijven van columns en beleidsteksten tot vertalingen tot het maken van presentaties en de meest mooie beelden, nauwelijks te onderscheiden van echte foto’s. Ik zal me er in ieder geval wat meer in gaan verdiepen.

Hoe dan ook, de introducties en de columns schrijf ik zelf. En zo houd ook ik me daarin bij het ‘oude vertrouwde’.

Over Auteur

De redactie van Flexmarkt zorgt er gezamenlijk voor dat jij op de hoogte blijft van inspirerende en vooral betrouwbare vakinformatie over gerelateerde onderwerpen op gebied van flexwerkers, ondernemen, payroll en de uitzendbranche.

Reageer