Minimale omzetdaling detacheerders in derde kwartaal

0

De Vereniging van Detacheerders Nederland (VvDN) ziet de omzet als gevolg van de coronacrisis in het derde kwartaal bescheiden krimpen met -3% ten opzichte van een kwartaal eerder.

Dat blijkt uit de MarktMonitor die de branchevereniging vandaag publiceert.

VvDN
Maikel Pals, voorzitter van de Vereniging van Detacheerders Nederland (VvDN)

Voorzitter Maikel Pals: “Ondanks het feit dat de omzet van onze sector gedaald is houden we ons goed staande. Niemand ontkomt in deze tijd aan een krimpende markt. Op basis van de omzet zien we onder detacheerders een jaar-op-jaar omzetkrimp van -9,4% (en -3% in het derde kwartaal ten opzichte van het tweede kwartaal). In het tweede kwartaal bedroeg die jaar-op-jaar krimp nog -12%. Wat dat betreft zie je echt een duidelijk verschil tussen de uitzendwereld en de wereld van detacheerders. Uitzenders laten namelijk in het derde kwartaal een omzetkrimp van bijna -11% zien, in het vorige kwartaal was dat maar liefst bijna -18%. Dus met deze beperkte kwartaalkrimp van -3% mogen we tevreden zijn. Dat heeft absoluut te maken met de aard van het werk. Hoe dit laatste kwartaal van het jaar eruit gaat zien is spannend. Het herstel van afgelopen maanden zal vertraging oplopen door de 2e Coronagolf. Maar het is een voordeel dat de detacheringswereld beduidend minder heftige schommelingen kent als gevolg van economische veranderingen.”

Lees ook: VvDN MarktMonitor: omzetdaling detacheerders -6% (tweede kwartaal)

Meer vast, minder leegloop

Uit de MarktMonitor van de VvDN blijkt dat de gedetacheerde die een vast dienstverband heeft bij het detacheringsbureau is gestegen van 57,1% naar 58,1%. Pals: “Je ziet steeds vaker dat werkgevers die gedetacheerden -waar vraag naar is- langer aan zich weten te binden. Als detacheerder weet je dat er vraag is naar deze ‘pareltjes’ en dat je voldoende werk hebt, nu en in de toekomst.”
Voor detacheerders is het ook een goed teken dat het percentage ‘leegloop’, gedetacheerden in vaste dienst maar zonder opdracht, van 7,6% is gedaald naar 6,6%.

Verschillen per sector

Ondanks de coronacrisis heeft de economie in het derde kwartaal op sommige plekken weer veerkracht laten zien en krabbelen sectoren op, zo blijkt uit de Marktmonitor van de VvDN. Dat geldt bijvoorbeeld voor branches waar de detacheerders traditioneel sterk vertegenwoordigd zijn zoals de Industrie, ICT & Telecom en de publieke sector. De industriële krimp die in het tweede kwartaal ten opzichte van het eerste kwartaal nog -28,6% bedroeg, is nu verbeterd in het derde kwartaal ten opzichte van het tweede kwartaal met een groei van 13,6%. De andere traditioneel sterk bemenste sectoren, ICT & Telecom en de publieke sector, laten tevens ook een groei zien ten opzichte van het tweede kwartaal met respectievelijk 5,5% en 5,2%. Branches die het moeilijker hebben zijn de toeristische sector en de bouw.

Kijk je naar de vakgebieden dan zie je de ICT-, financiële en engineeringsfuncties zich herstellen, net als het aantal juristen. Met maar liefst 18% groei ten opzichte van een kwartaal eerder doen zij het goed. Dat komt vooral door inhuur door de overheid op het gebied van het opstellen van en de uitvoering van wetgeving rondom de coronamaatregelen.

De VvDN brengt sinds dit jaar elk kwartaal de MarktMonitor uit. De VvDN-leden vertegenwoordigen een omzet van ongeveer 35% van de markt. De omzet van de detacheerders markt wordt volgens onderzoek uit 2018 geschat op 6,2 miljard euro.

Bron: VvDN

Lees ook:

Over Auteur

De redactie van Flexmarkt zorgt er gezamenlijk voor dat jij op de hoogte blijft van inspirerende en vooral betrouwbare vakinformatie over gerelateerde onderwerpen op gebied van flexwerkers, ondernemen, payroll en de uitzendbranche.

Reageer