Uitzendbranche komt in actie tegen coronacrisis

0

Door de coronacrisis is er in de ene sector geen werk meer (horeca) en in de andere juist een groot tekort (zorg, voedselvoorziening en logistiek). De uitzendbranche laat zich van zijn beste kant zien en komt met initiatieven om snel te voorzien in de acute vraag naar personeel.

ABUmetelkaar

Zo heeft de ABU een besloten platform opgezet voor leden: ABUmetelkaar. Uitzendbureaus die uitzendkrachten beschikbaar hebben en uitzendbureaus die grote vraag naar uitzendkrachten hebben, komen hier direct in contact met elkaar. Zo zorgen ABU-leden ervoor dat zoveel mogelijk uitzendkrachten aan het werk blijven en de Nederlandse economie zo goed mogelijk kan blijven draaien.

NBBU LinkedIn-groep

De NBBU heeft een tijdelijke LinkedIn-groep opgezet waar leden hun vraag naar en/of aanbod van personeel kunnen plaatsen, en elkaar op die manier kunnen helpen.

Driessen: coronaklussen.nl

Driessen Groep stelt het zelf ontwikkelde platform Coronaklussen gratis beschikbaar. Op coronaklussen.nl plaats je een klus of neem je een klus aan.
Organisaties plaatsen een opdracht die, bij voorkeur vanuit huis, vrijwillig en geheel belangeloos door een ander kan worden opgepakt. Dit kan bijvoorbeeld een developer zijn die een getroffen horecaondernemer helpt bij het opzetten van een nieuwe website, een financieel expert die een online-lesprogramma doorrekent voor een sportschool, een leraar die gratis bijles geeft aan thuiszittende kinderen via een livestream of een communicatiespecialist die de eindredactie doet van een brochure van een maatschappelijke instelling.
Het idee voor Coronaklussen ontstond bij Jeroen Driessen, CEO van Driessen Groep. “De afgelopen dagen kreeg ik vanuit verschillende kanalen vragen over wat we kunnen doen als er, zoals verwacht, meer mensen thuis komen te zitten door het Coronavirus. Er is genoeg te doen, maar hoe kunnen we ‘mens en werk’ verbinden en werkgeluk creëren, juist in crisistijd waarin dat niet vanzelfsprekend is (…)”
Coronaklussen.nl is net als Coronakrant.nl een belangeloos initiatief van Driessen Groep.

Manpower: Werken voor NL

Manpower lanceert vandaag Werken voor NL, een vacaturesite voor bedrijven in vitale sectoren. Zo wil Manpower vacatures van bedrijven die de samenleving draaiend houden snel invullen en mensen die thuis zitten aan het werk helpen. Op Werken voor NL staan alle vacatures waarvoor nu dringend behoefte is aan personeel om deze in te vullen. Sollicitanten kunnen via de website direct op vacatures reageren. Janine Bos, directeur Manpower Nederland: In deze hectische en onzekere tijden hebben wij elkaar hard nodig. Het is goed om te weten dat er ook nog veel werk is en daar zetten we ons voor in. Met elkaar kunnen we ervoor zorgen dat we Nederland waar mogelijk in beweging houden. Daarom nemen we in het weekend ook sollicitaties in behandeling.”

En dat is hard nodig. Alleen al voor de vacatures die bij Manpower uitstaan, is per direct vraag naar minimaal 1.000 werknemers. Bij het UWV, in de logistiek en in andere belangrijke sectoren zoals de zorg zijn nu dringend mensen nodig, stelt Manpower. Ook distributiecentra van bijvoorbeeld medische bedrijven en bezorgbedrijven zijn met spoed op zoek naar magazijnmedewerkers en pakketbezorgers.
Bos: Naast het werven van nieuwe medewerkers voor onze opdrachtgevers, zijn we ook druk bezig om mensen die plotseling geen werk meer hebben direct te herplaatsen. Manpower brengt hen onder bij andere organisaties en branches die nu juist extra mankracht nodig hebben. Zo kunnen mensen die normaal gesproken in de luchtvaart werkzaam zijn nu bijvoorbeeld aan de slag als logistiek medewerker om supermarkten te bevoorraden.”

Hobij FlexExchange

Ook Hobij merkt dat bij de ene klant plotseling overcapaciteit is ontstaan en bij de andere opdrachtgever ondercapaciteit. Reden voor Hobij om (belangeloos) een matchmaking-functie te gaan vervullen voor bedrijven die tijdelijk mensen over hebben en organisaties die tijdelijk meer mensen nodig hebben. Han van Horen over dit initiatief: “Wij zagen bij de eerste berichtgeving over Corona vrij snel dat er verschillende situaties ontstonden bij onze klanten. Wij voelen vanuit onze branche de verantwoordelijkheid mede ondernemers te helpen.”
Daarom heeft Hobij het platform FlexExchange opgezet. Het platform is primair bedoeld om ondernemers, van ZZP’er tot grote bedrijven, met elkaar in contact te brengen, om bezettingsproblemen samen het hoofd te bieden. “De match in flexibele arbeid gaat over alle soorten functies, maar zelfs ook materiaal. Denk bijvoorbeeld aan het inzetten van tenten bij ziekenhuizen of het opschalen in vrachtvervoer. Hopelijk zet het ondernemers aan om creatief te denken en elkaar te helpen”.

Startups

Ook de startup Jobner, een platform voor freelancers, stelt het eigen platform kosteloos ter beschikking aan bedrijven die op dit moment grote behoefte aan personeel hebben.

Staffyou, een digitaal uitzendplatform voor bijbanen voor studenten, past eigen platform technologie eveneens toe om vrijwilligers te koppelen aan organisatie ter bestrijding van het Coronavirus.

Youbahn: studenten willen bijspringen

Een groot deel van de studenten in de randstad is bereid om bij te springen waar nodig ten tijde van de coronacrisis, zo concludeert studentenuitzendplatform Youbahn, dat hiervoor bijna 5.000 studenten in de randstad heeft ondervraagd.

Hoewel in een aantal sectoren, zoals de horeca, op dit moment nagenoeg geen werk is, zijn er andere branches waar juist meer behoefte is aan arbeidskrachten. Om deze industrieën beter te kunnen bedienen voerde Youbahn een onderzoek uit. Zo brengt het platform in kaart of de tekorten aan mankracht door studenten ingevuld kunnen worden. Daaruit blijkt dat 62% van de studenten direct open staat voor flexwerk in de zorg en 60% wil graag helpen in de logistiek of voedselindustrie. Nog eens 50% zou aan de slag willen in de schoonmaak of kinderopvang.

Over Auteur

Reageer