Unique speelt zich in de kijker met leerwerktraject kinderopvang

0

Unique heeft met lokale partners in de regio Rotterdam een leerwerkproject voor de kinderopvang opgezet. Het project krijgt mogelijk landelijke navolging.

Nieuw is een leerwerkproject niet, zegt Diana Magielsen, directeur operations van Unique. “Maar zoals wij dit in de regio Rotterdam hebben opgezet wel.”

Het is nog maar een half jaar geleden dat Unique samen met UWV, de gemeente Rotterdam en het Albeda College groen licht gaf aan het gezamenlijke project. En dan kan het snel gaan. De eerste lichting van twintig kandidaten start in september 2023. Ze volgen eerst enkele basismodules en gaan daarna twee of drie dagen werken naast één dag school.

Begeleiding struikelblok

Alle ingrediënten voor een succesvol project waren in de regio Rotterdam aanwezig, vertelt Magielsen. De eerste klas bestaat uit een groep gemotiveerde kandidaten van UWV en een groep zij-instromers, waar Unique zelf over beschikt. “Dit zijn mensen waarvan we weten, die eigenlijk altijd richting de zorg of kinderopvang willen werken, maar de overstap lastig vinden”.

Ze zijn meer dan welkom in de kinderopvang, een sector die kampt met grote tekorten. Tegelijkertijd was er wat huiver bij de organisaties. “Een belangrijk struikelblok is de begeleiding. Het toch al zo krappe personeel is hard nodig op de groepen, waardoor begeleiding erbij inschiet en de uitval bij eerdere trajecten soms hoog was.”

Wat is de rol van Unique?

Unique fungeert als aanjager en als smeerolie, zegt Magielsen. Het bureau neemt alle twijfels, risico’s en obstakels weg voor zowel de kandidaten als de organisaties. Zo biedt Unique kandidaten gelijk een contract aan “Met financiële zekerheid is de stap om te gaan leren en werken eerder gezet dan als ze dat zelf moeten doen met alle risico’s van dien.” Ook voor de organisaties neemt Unique alle risico’s en kosten weg. “Mocht een kandidaat niet geschikt zijn, dan nemen wij alle kosten voor onze rekening. Vaak is dat voor een instelling net even dat laatste zetje.”

Hoe voorkomen jullie dat kandidaten uitvallen?

“We hebben als begeleiding een extra talent coach ingezet. Uit vorige projecten weten we dat extra begeleiding nodig is, een spinning console tussen kinderopvangorganisaties, docenten en kandidaten. Is er extra begeleiding nodig op een bepaald leerstuk of wat dan ook? Wij zorgen ervoor.”

“We hebben de opleiding ook langer gemaakt”, vervolgt Magielsen. “Dit soort trajecten duren vaak anderhalf à twee jaar, maar de uitval is daarbij best groot. Dit traject dat we met het Albeda Collega hebben opgezet, duurt in principe drie jaar. Maar het is maatwerk. Er zullen een aantal bij zijn die het traject eerder, in anderhalf of twee jaar, afronden. En wie dat aankan, mag de opleiding versneld doen of halverwege oversteken van mbo-3 naar niveau 4.”

Landelijk uitrollen

Het traject is zo goed ontvangen dat er gesprekken lopen met een aantal grote kinderopvangorganisaties en UWV om dit landelijk verder te gaan uitrollen, vertelt Magielsen. Al eerder zette Unique een mbo-leerwerktraject op voor het bank- en verzekeringswezen. In de toekomst wil Unique dit nog breder oppakken. “In welke sectoren verwachten we dat er minder vraag zal zijn en hoe kunnen we dan tijdig die mensen oppakken, omscholen richting de sectoren waar de vraag wel zit?”

Over Auteur

Annet Maseland is freelance-redacteur van Flexmarkt

Reageer