Voorlopige premies maken arbeid nóg duurder

0

De premies voor de volksverzekeringen en de werknemersverzekeringen zijn tijdens Prinsjesdag bekendgemaakt. “De extra verhogingen die ons waarschijnlijk staan te wachten maken arbeid nóg duurder”.

Niet alle premies uit de begroting van het Ministerie van SZW zijn al definitief. Mogelijk veranderen deze percentages later nog.

WW-premie

Voor de WW-premie is een nieuwe indicatie afgegeven. De hoge WW-premie, voor werknemers met een tijdelijk contract, zal 7,94% zijn. Dit laatste zal voor vrijwel alle uitzendkrachten en de meeste payrollkrachten van toepassing zijn.
Voor werknemers met een vast contract (onbepaalde tijd) gaat een percentage van 2,94% gelden.
Zoals eerder al bekend werd zullen de sectorpremies en de vaste WW-Awf-premie vervallen.

Deze premiedifferentiatie WW is een voortvloeisel uit de WAB.

In oktober zullen de nieuwe gedifferentieerde WW-premies definitief worden vastgesteld. Voorlopig heeft het ministerie de premies op de huidige percentages vastgesteld.

Arbeidsongeschiktheidspremie (Aof)

In 2019 is deze premie 6,46%. Voor 2020 is nu een raming afgegeven van 6,79%, een stijging dus van 0,33%.

Hogere kostprijs

Vooralsnog zijn de cijfers die gepubliceerd worden indicaties, maar de praktijk leert dat de waarheid dicht in de buurt van deze geraamde percentages uit zal komen, weet Henk Geurtsen (Experts in Flex). “De extra verhogingen die ons waarschijnlijk staan te wachten maken arbeid nóg duurder.Het lijkt er dus op dat met deze twee premies de kostprijs van arbeid weer een extra stijging te verwerken krijgt van ca. 0,5% en dan moeten we nog maar afwachten wat de premie Zorgverzekeringswet in 2020 gaat worden.”

De Rijksbegroting 2020 is te downloaden op de site van Experts in Flex.

Bronnen: Salarisnet/Experts in Flex

Lees ook: WAB maakt horeca fors duurder

Over Auteur

De redactie van Flexmarkt zorgt er gezamenlijk voor dat jij op de hoogte blijft van inspirerende en vooral betrouwbare vakinformatie over gerelateerde onderwerpen op gebied van flexwerkers, ondernemen, payroll en de uitzendbranche.

Reageer