10.000 minder banen voor jongeren, maar kansen blijven

0

“De coronacrisis is niemand, maar vooral jongeren niet, in de koude kleren gaan zitten”, zegt Ineke Kooistra, CEO van YoungCapital. De harde cijfers bevestigen dit. Na de eerste coronagolf hadden 10.000 minder jongeren een baan van minimaal drie dagen in de week ten opzichte van dezelfde periode vorig jaar.

Dat becijferde onderzoeksbureau SEO Economisch Onderzoek met het Verwey-Jonker Instituut, op basis van data van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) van ongeveer 240.000 startende jongeren tussen de zestien tot dertig jaar en hun kansen op de arbeidsmarkt.

De dupe van coronacrisis

Met name jongeren die afstudeerden aan het mbo, jongeren zonder startkwalificatie en uitvallers in het hoger onderwijs zijn de dupe geworden van de coronacrisis.
Jongeren die de arbeidsmarkt opkomen met een opleiding waar al weinig arbeidsperspectief aan zit worden hard geraakt. Dan gaat het om opleidingen in de detailhandel, mediatechniek, administratieve dienstverlening, maar ook afgestudeerden in ‘coronagevoelige sectoren’ zoals de horeca, luchtvaart en kappers. Verder is de achterstand in baankansen van jongeren met een niet-westerse migratieachtergrond verder toegenomen, aldus het onderzoek.

Lees ook: UWV: coronacrisis kost 31.000 uitzendbanen (tot nu toe)

Werken en leren combineren

Uit het onderzoek van SEO Economisch Onderzoek met het Verwey-Jonker Instituut blijkt overigens dat jongeren die een opleiding volgen waarin werken en leren gecombineerd wordt of die een hbo- of wo-masterdiploma hebben, het minst last hebben van de coronacrisis. Hun baankansen zijn nauwelijks afgenomen ten opzichte van een jaar eerder. Dat zijn bijvoorbeeld beginnende artsen, verpleeg- en verloskundigen, onderwijsassistenten en economen.

Ineke Kooistra, ceo YoungCapital

YoungCapital: minder vacatures

Dat er minder banen zijn voor jongeren sinds het uitbreken van de coronacrisis merkt men ook bij YoungCapital. YoungCapital had in januari en februari nog ruim 3.000 vacatures openstaan voor (bij)banen, en ontving toen zo’n 20 sollicitaties per vacature. In maart, tijdens de eerste lockdown, kelderde het aantal vacatures en in mei zag het bedrijf een dieptepunt van slechts 1.195 open vacatures, met daar tegenover maar liefst 50 sollicitaties per vacature. De concurrentie onder jongeren wordt dus groter. In oktober en november steeg het aantal vacatures bij YoungCapital weer naar ongeveer 2.000 per maand en solliciteerden er ruim 30 mensen per vacature.
Ineke Kooistra, CEO van YoungCapital. “De arbeidsmarkt is krap en jongeren zijn bovengemiddeld hard geraakt, omdat zij vooral actief zijn in branches waar de grote klappen zijn gevallen. Denk aan de horeca, toerisme en evenementenbranche, waardoor velen hun (bij)baan verloren. Door de nieuwe lockdown komen daar helaas ook nog de jongeren bij met een (bij)baan in de retail. Het vinden van een nieuwe baan is bovendien lastig, werkgevers hebben momenteel meer keuze en zijn geneigd te kiezen voor mensen met meer werkervaring.”

‘Kansen grijpen’

Helaas zit de ideale bijbaan er op dit moment niet voor iedereen in. “Daar zijn er gewoon te weinig van”, legt Kooistra uit. “Wij zien dat jongeren momenteel veel meer open staan voor andere banen en ik vind dat erg kenmerkend voor deze generatie. Ze grijpen de kansen die er wel zijn en laten zien dat ze open staan voor verandering. Wij raden jongeren aan om zich breder te oriënteren, andere branches te ontdekken en er zo achter te komen wat je leuk vindt en waar je talenten liggen. In de eerste vijf jaar van je werkende leven is het belangrijk om zoveel mogelijk ervaring op te doen. Zo kun je veel leren, maar ook aan latere werkgevers laten zien dat je bereid bent om de handen uit de mouwen te steken. YoungCapital moedigt bedrijven dan ook aan om jongeren vaker de kans te geven om werkervaring op te doen.”

De branches waar momenteel nog het meeste banen via YoungCapital in worden aangeboden:

  1. Klantcontact
  2. Logistiek & Transport
  3. Administratief
  4. Sales
  5. Productie

 

Bronnen: ANP/YoungCapital

 

Over Auteur

De redactie van Flexmarkt zorgt er gezamenlijk voor dat jij op de hoogte blijft van inspirerende en vooral betrouwbare vakinformatie over gerelateerde onderwerpen op gebied van flexwerkers, ondernemen, payroll en de uitzendbranche.

Reageer