UWV verwacht komend jaar een groei van 4,5% van het aantal banen in de sector ‘Uitzendbureaus en arbeidsbemiddeling’. Door de groeiende economie neemt de vraag naar uitzendkrachten nog steeds toe. Een derde van de WW’ers gaat aan de slag op een uitzendcontract. Er is vooral vraag naar technische, agrarische en logistieke uitzendkrachten.
Dat blijkt uit de Factsheet Arbeidsmarkt Uitzendwerk die het UWV vandaag heeft uitgebracht.
Meer uitzendkrachten
Uitzendwerk is belangrijk voor de Nederlandse economie. In het derde kwartaal van 2017 werken 291.000 mensen als uitzendkracht. Mensen met een uitzendcontract komen vaker in de WW terecht dan mensen die werken met een vast of tijdelijk contract. Tegelijkertijd biedt uitzendwerk goede kansen voor werkzoekenden.
Vanuit WW naar uitzendcontract
Eén op de drie WW’ers gaat aan de slag op een uitzendcontract. In 2016 gingen ruim 93.000 WW’ers aan het werk via een uitzendcontract. Slechts 9% hiervan is minder dan zes maanden aan de slag. Maar de helft van deze WW’ers blijft minimaal een jaar aan het werk. Dat aandeel is wel lager dan bij WW’ers die aan het werk gaan op een tijdelijk (65%) of een vast contract (70%).
Kansrijke beroepen
Uitzendwerk is vooral van belang voor werkzoekenden die bij UWV ingeschreven staan met een technisch, agrarisch en transport & logistiek beroep. Er liggen voor WW’ers veel kansen in de bouw en industrie, vooral voor vakkrachten, zoals timmerman, metselaar, monteur en lasser. In transport- en logistiekfuncties zijn ook goede kansen. Dan gaat het om beroepen als magazijnmedewerker, logistiek medewerker of heftruckchauffeur. Ook in de agrarische beroepen zijn kansen, bijvoorbeeld voor medewerker groenvoorziening of bloementeelt.
Investeren in uitzendkrachten
Uitzendorganisaties hebben de ambitie om in 2020 minimaal 20% van de uitzendkrachten een opleiding te laten volgen. Vorig jaar volgde 14% een opleiding. UWV werkt samen met uitzendorganisaties om WW’ers via een stage en opleiding te plaatsen in sectoren waar veel vraag is naar personeel.
De factsheet Arbeidsmarkt Uitzendwerk van het UWV staat online.
Lage werkloosheid
Uit vandaag gepubliceerde cijfers van het CBS en UWV blijkt dat het aantal werklozen in november voor het eerst sinds augustus 2009 onder de 400.000 is uitgekomen. Het werkloosheidspercentage daalde daarmee naar 4,4%. Daarmee is de werkloosheid op het laagste punt in acht jaar.
In november hadden bijna 8,7 miljoen mensen betaald werk. Dat is het hoogste aantal ooit, aldus de onderzoekers. De werkgelegenheid is in 2017 dus fors Vorig jaar waren er rond dit moment nog bijna 500.000 werklozen.
Economische groei
Voor 2018 zijn de economische vooruitzichten heel gunstig. De Nederlandsche Bank (DNB) gaat ervan uit dat de economische groei van 3,3% dit jaar ook in 2018 zal aanhouden. In navolging van DNB verwacht ook het CPB dat de economie met meer dan 3% blijft groeien.
Volgens het Economisch Bureau van ING groeit de economie volgend jaar het hardst in de steden in de Randstad en in de regio Eindhoven. Langs deze zogenoemde A2-as, groeit de economie volgend jaar met 3,5%, terwijl dat in heel Nederland net onder de 3% blijft.
Bron: UWV/ANP
Lees ook: UWV verwacht een miljoen vacatures