Aantal jonge zzp’ers in 2022 sterk gegroeid

0

Het aantal zzp’ers nam in 2022 met dertien procent toe tot 1,2 miljoen. Naar leeftijdsgroep zijn er grote verschillen in de groei van het aantal zzp’ers. Zo hadden in het vierde kwartaal van 2022 82.000 jongeren (15 tot 25 jaar) een hoofdbaan als zelfstandige zonder personeel. Dat zijn er 24.000 meer dan een jaar eerder. Een groei van liefst 41 procent.

Dit schrijft Lian Kösters, onderzoeker bij het CBS, in vakblad ESB. Kösters constateert dat over de gehele linie het aantal zzp’ers groeide in 2022. In de leeftijdsgroep van 25 tot 45 jaar was de toename twaalf procent, bij de groep 45-75 jarigen nam het aantal zzp’ers met 11 procent toe.

45-75 jarigen grootste groep

De groep zzp’ers van 45 tot 75 jaar is met een omvang van 720.000 de grootste groep onder zzp’ers. In deze groep kwamen er vooral veel zelfstandige medisch vakspecialisten, psychologen, sociologen en architecten bij.

Scholieren en studenten

Het contrast met de jongste zzp’ers is scherp. Het zijn vooral scholieren en studenten met een bijbaan die aan de slag gaan als zzp’er. Ze gaan vooral aan de slag in de horeca en in winkels, vaak via een platform als Temper of YoungOnes. De KvK meldde in de zomer van 2022 al dat ze het aantal jonge ondernemers dat gebruik ging maken van deze platforms zag toenemen. De KvK zag een stijging van 30 procent in het aantal jongeren dat zelfstandig werkt voor platformbedrijven In totaal stonden in juli 2022 9613 van deze ondernemers ingeschreven bij de KvK.

Na het corona-tijdperk was het werken met zzp’ers (via een platform) voor werkgevers een aantrekkelijke manier om op een flexibele manier in de personele behoefte te voorzien.

Vaste dienst

Toch lijkt aan de inzet van zzp’ers in horeca en detailhandel nu een einde te komen. Werkgevers in deze sectoren hebben structureel behoefte aan medewerkers. Ze nemen daarom steeds meer personeel in dienst. Het inschakelen van zzp’ers is ook relatief duur. Voor steeds meer ondernemers is dit reden om er afscheid van te nemen, aldus het FD. Diverse horecaondernemers melden dat zij in rap tempo de zzp’ers vervangen door vast personeel. Binnen enkele maanden zouden zij geen enkele zzp’er meer inschakelen.

Groeide het aantal jonge zzp’ers in 2022 nog met 41 procent, in 2023 zou die groei zomaar eens beperkt kunnen zijn.

Lees ook: Nederlands platform YoungOnes breidt uit naar Belgie

Over Auteur

De redactie van Flexmarkt zorgt er gezamenlijk voor dat jij op de hoogte blijft van inspirerende en vooral betrouwbare vakinformatie over gerelateerde onderwerpen op gebied van flexwerkers, ondernemen, payroll en de uitzendbranche.

Reageer