Aantal openstaande vacatures landelijk sterk gestegen

0
Het aantal vacatures is flink toegenomen. Over de hele linie is sprake van groei. In juli stonden er landelijk 207.000 vacatures open. Dit is 63% meer ten opzichte van dezelfde periode vorig jaar. Dit blijkt uit een data-analyse van Randstad Nederland.
Vooral voor de vakgebieden techniek, verkoop en marketing en transport en logistiek is het moeilijk het juiste personeel te vinden, hier is al lang enorme schaarste.

Lees ook: Arbeidsmarkt: omdenken in plaats van een nog grotere Paarse Krokodil

Het beeld per provincie verschilt op een aantal vlakken. In de Randstad is veel vraag naar personeel in marketing, communicatie, sales en ICT. Daarbuiten gaat het relatief vaak om technici en personeel in transport en logistiek.

Top 5 vacatures

  1. Verkoper
  2. Logistiek/magazijnmedewerker
  3. Monteur werktuigen en machines
  4. Werkvoorbereider
  5. Elektromonteur

Top 5 vakgebieden

  1. Techniek
  2. Verkoop en marketing
  3. Transport & Logistiek
  4. ICT
  5. Bouw

Bij- en omscholing essentieel

Er heerst inmiddels in bepaalde vakgebieden een hardnekkige mismatch die volgens Dominique Hermans, CEO van Randstad Groep Nederland, alleen maar op te lossen is met opleiding: “De instroom vanuit het onderwijs is momenteel onvoldoende om de schaarste in bepaalde beroepsgroepen te bedwingen. Onder andere met om- en bijscholing kunnen we op korte termijn bijdragen aan het oplossen van een deel van de schaarste.”

Schaarste belemmert groei

De economie groeit dit jaar ondanks de pandemie, de verwachting is dat die groei daarna doorzet. Hermans: “Door de aanhoudende schaarste in bepaalde sectoren kan een aantal bedrijven marktpotentieel niet benutten. Dit remt die bedrijven en daarmee de economie ongewild in verdere groei. Dat zijn situaties die je samen wilt en kunt voorkomen. Publiek-private samenwerkingen zijn ook een belangrijk onderdeel van de oplossing. Door goed samen te werken op nationaal, regionaal en lokaal niveau kunnen we samen vraag en aanbod slimmer bij elkaar brengen.”

Volg Flexmarkt op LinkedIn:

Met Flexmarkt pro heb je exclusief toegang tot:
✅ verdiepende en analyserende artikelen
✅ de verzuim- en transitietool
✅ handige voorbeelddocumenten, zoals de oproep – en vaststellingsovereenkomst
✅ antwoord op tientallen juridische flexvragen
✅ Flexmarkt magazine: het laatste nummer en archief
Waar nodig is deze informatie juridisch getoetst door onze arbeidsrechtadvocaten.

Abonneer je hier op Flexmarkt Pro (nu eerste maand 1 euro)

Over Auteur

De redactie van Flexmarkt zorgt er gezamenlijk voor dat jij op de hoogte blijft van inspirerende en vooral betrouwbare vakinformatie over gerelateerde onderwerpen op gebied van flexwerkers, ondernemen, payroll en de uitzendbranche.

Reageer