ABU-directeur Koops: hervorming arbeidsmarkt noodzakelijk

0

‘Voer de discussie over de noodzakelijke hervormingen op de arbeidsmarkt op basis van feiten en cijfers en niet op basis van beelden en emoties waarmee het arbeidsmarktdebat op dit moment wordt gevoed. En tegen een volgend kabinet zeg ik: ‘Zet de arbeidsmarkt met stip op nummer één, want nietsdoen is geen optie’.’

Die oproep deed ABU-directeur Jurriën Koops gisteren tijdens het Arbeidsmarktdebat in de Fokker-terminal in Den Haag. Dit congres is georganiseerd door de ABU in samenwerking met BNR Nieuwsradio. Kamerleden en experts uit de flexbranche gingen tijdens dit congres met elkaar en het publiek in debat over de toekomst van de arbeidsmarkt en oplossingen om de arbeidsmarkt vlot te trekken.

Zekerheid in een flexibele arbeidsmarkt?
De ABU pleit voor een samenhangende aanpak, die gaat over economische groei, meer werkgelegenheid en een inclusieve arbeidsmarkt. Zo’n aanpak gaat wat de ABU-directeur betreft vooral over ‘zorgen voor meer werk’ en hoe organiseren we zekerheid in een flexibele arbeidsmarkt?


Los van contractvorm

Eerder pleitte de ABU daarom al voor een sociaal stelsel dat zekerheden loskoppelt van de contractvorm, zodat iedere werkende kan rekenen op dezelfde basiszekerheden voor ziekte, scholing en pensioen. Daarbij past ook een eigen plek voor zzp’ers in het arbeidsbestel. Ook aan de onderkant van de arbeidsmarkt is er werk aan de winkel. Maak werk weer lonend voor werkgever en werkenden en maak verdwenen werk loonvormend door uitkeringen actief in te zetten voor bijvoorbeeld werk in de persoonlijke dienstverlening.

Sociale agenda
Koops eindigde zijn pleidooi gisteren met de oproep aan de politiek en de polder om te komen tot een gemeenschappelijke sociale agenda en een gezamenlijke aanpak. Dat is volgens hem met de huidige polarisatie een grote uitdaging maar meer dan eens nodig om de arbeidsmarkt te hervormen.

Uitzendbanen zijn echte banen
Koops hekelde ook de ‘emotie die aan het arbeidsmarktdebat wordt gevoed’ waarin uitzendbanen niet als ‘echt werk’ wordt beschouwd. De stelling dat uitzendwerk serieus genomen dient te worden werd tijdens het Arbeidsmarktdebat gisteren ook krachtig onderschreven door andere vertegenwoordigers uit de flexbranche. ‘Flexbanen moeten behandeld worden als echte banen (..)’ zo citeert de Telegraaf NBBU-directeur Marco Bastian. Raymond Puts (USG People) deed daar in de krant nog een schepje bovenop: ‘Het is een belediging om te zeggen dat uitzendbanen geen echte banen zijn. Onze branche verdient dat etiket absoluut niet.’

Bron: ABU/BNR/’Telegraaf

Over Auteur

De redactie van Flexmarkt zorgt er gezamenlijk voor dat jij op de hoogte blijft van inspirerende en vooral betrouwbare vakinformatie over gerelateerde onderwerpen op gebied van flexwerkers, ondernemen, payroll en de uitzendbranche.

Reageer